Ocena kierowcy - Toyota Auris II Hatchback 5d Facelifting

mikw, 7 lat temu
Silnik 1.6 Valvematic 132KM 97kW
Rok produkcji 2015
Okres użytkowania: 1 rok
Toyota Auris II Hatchback 5d Facelifting 1.6 Valvematic 132KM 97kW 2015-2018 - Oceń swoje auto
Całokształt oceniam dobrze. Autko kupione za trochę ponad 60k pln i jak za tą cenę uważam, że niczego mu nie brakuje (wersja comfort + pakiet style). Nie jest to auto w żadnym wypadku sportowe, także jak ktoś oczekuje sportowych emocji to nie w tej cenie, ale jako rodzinny kompakt spisuje się bardzo dobrze, dla małej rodziny miejsce jest, bagażnik mógłby być nieco większy w wersji HB, ale jest dostępna też wersja kombi. Prowadzenie dobre, na górskich podjazdach pełnych zakrętów z pełnym bagażnikiem spokojnie daje radę, trzeba tylko pamiętać, że silnik wolnossący wymaga wysokich obrotów aby sprawnie się poruszać pod dużym obciążeniem. Co do użytkowania na co dzień w mieście przy krótkich dystansach auto pali około 9L, mieszana jazda 7L, trasa - bez problemów 6L da się uzyskać. Przez rok użytkowania żadnych usterek :-)
Wolnossący 1.6, także aby sprawnie się poruszać trzeba redukować biegi. Wyprzedzanie zaczynamy od 3500/4000 obrotów i auto ładnie idzie, jeżeli ktoś ma tego świadomość nie będzie zaskoczony. Przy codziennej jeździe biegi wrzucamy około 2000 obrótów - przynajmniej tak podpowiada ekonomizer, ale nie ma co się spodziewać jakiejkolwiek dynamiki przy tych obrotach. Przez rok użytkowania 0 problemów. Mam nadzieję, że tak zostanie.
Jeden z lepszych elementów tego samochodu. Biegi wchodzą z charakterystycznym "kliknięciem", są krótkie i wskakują bez problemów. Skrzynia biegów 6 biegowa, nie mam żadnych uwag, ogólnie bardzo dobra.
Zawieszenie jak dla mnie bardzo dobre. Świetnie trzyma w zakrętach jak na tą klasę auta i bardzo dobrze wybiera nierówności - układ jezdny nastawiony na komfort.
Widoczność dobra na boki i z przodu - słupki A mogą nieco przeszkadzać przy ciasnych zakrętach, ale tragedii nie ma. Najgorsza widoczność do tylu. Kamera cofania bardzo pomaga. Widoczność w lusterkach bardzo dobra.
Wszystko na swoim miejscu. Brak uwag.
Dla mnie super :) Jedyna uwaga to brak nawiewów dla pasażerów z tyłu.
Z przodu bardzo dobrze, ale z tyłu może być problem jeżeli osoba z przodu jest wysoka (185+). Drużyny koszykarskiej raczej nie przewieziesz, ale dla rodziny spokojnie miejsca wystarcza.
do 130km/h - spokojnie można rozmawiać powyżej 140km/h robi się głośniej, duże znaczenie ma nawierzchnia po której jedziemy, mam wrażenie, że nadkola mogłyby być lepiej wyciszone.
Wszystko zależy kto ile jeździ i gdzie - w mieście na krótkich dystansach (do 4km) spalanie około 9L - w momencie kupna byłem świadomy spalania i innych kosztów, które ten samochód może generować, także dla mnie ok.
0 usterek przez rok użytkowania
0 usterek przez rok użytkowania