Ocena kierowcy - Suzuki Wagon II

Silnik 1.3 i 16V 76KM 56kW
Rok produkcji 2002
Suzuki Wagon II 1.3 i 16V 76KM 56kW 2000-2007 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Zrywny, ekonomiczny silnik.
Karoseria : Rdza podwozia
Inne : Głośna i haczaca skrzynia biegów
Fajny pomysł na auto ale jak na samochód japoński słabiutka jakość wykonania. Slaby lakier, słabe zabezpieczenie antykorozyjne. Cale szczęście ze bardzo prosto skonstruowany a łatwym dostępem prawe wszędzie. W środku tani plastik, słabiutkie siedzenia. I tylko cztery miejsca. Duzo miejsca dla pasażerów i kierowcy nawet tych bardzo wysokich. Po 200 tys. km silnik pali 1l oleju na 1000km i i kopci na niebiesko na zimnym silniku.
Samochód kupiłem w Niemczech z przebiegiem 190000km i nie zauważyłem ze bierze olej bo nie przypuszczałem ze silnik może być zajechany. Z tego co wiem to super nie do zajechania konstrukcja. Może ma jakiś problem z uszczelniaczami zaworowymi. Sam nie wiem, jestem zaskoczony. Zauważyłem dużo szlamu pod korkiem wlewu oleju i pod pokrywą zaworów. Zmieniałem olej Castrola Edge 5w30 2 razy w ciągu 5 tys. km. Potem przeszłem na 15w/40 i pali mniej oleju. Przy zapalaniu nie widać by kopcił , choć kontrola CHECK ENGINE zapala się za każdym razem. Silnik jest zrywny, świetnie wchodzi na obroty.
Trochę haczy na wstecznym. Zdarza mi się zdławić silnik spod świateł. Piątka zdaje mi się że jest za krótka. Najbardziej denerwuje mnie hałas przy puszczaniu gazu. To taki nieprzyjemny dźwięk, który przypomina mi bardzo stare konstrukcje samochodów.
Akceptuje go. Wiadomo auto ma wysokie nadwozie i jest wysoko zawieszone. Zawieszenie jest proste i tanie. Przy okazji trwałe. Auto ma małe koła. Podczas jazdy czuć każdy dołek. Na zakrętach nie jest źle choć trzeba się przyzwyczaić. Ma mały promień skrętu.
Auto jest wysokie wiec widoczność nie jest zla. Bardzo dobre sa lusterka zewnętrzne i elektrycznie sterowane.
Do tej pory nie wiem czy istnieje możliwość zaświecenia lampki wnętrza ręcznie gdy drzwi są zamknięte. Nie odpowiada mi przełącznik wycieraczek. Moim zdaniem mało intuicyjny. Nie pasują mi pokrętła do regulacji pochylenia przednich siedzeń. Trzeba sporo się namęczyć by złożyć siedzenie a auto wydaje się być stworzone do ich składania i rozkładania. Kolejna zagadka jest brak rolety bagażnika. Z zewnątrz widać balagan z baagaznika. ł
Ogrzewanie jest dość skuteczne i fanie się nim steruje.
Mnóstwo miejsca na przednim miejscach. Dość dużo z tyłu ale minus: z tyłu tylko 4 miejsca.
W czasie wolnej jazdy jest cicho. Gdy jechać szybko jest głośniej ale silnik ma przyjemny dźwięk.
Świetnie chodzi na gazie. Pali mi 6.5-7l gazu przy ekonomicznej jeździe czyli jeżdżę taniej niż skuterem. Sa usterki więc trudno pisać ze jest doskonale.
Auto jest przeciętne i kosztuje ani mało ani dużo jeśli wziaść pod uwagę samochody używane.
Usterki się zdarzają: naprawiałem: tylne hamulce, przednie łożysko kola, regulowana była linka sprzęgła, pasek alternatora i zawieszenie silnika.
Zmagałem się z korozja podwozia ze względu na rdze. Było jej dużo i musiałem włożyć dużo pracy. Cały czas istnieje problem palącej sie lampki CHECK-a i ubywającego oleju. Podejrzewam uszkodzony już katalizator wskutek kopcącego silnika.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.3 i 16V 76KM 56kW [l/100km]

7,2