Ocena kierowcy - Suzuki Vitara III SUV

Silnik 1.6 VVT 120KM 88kW
Rok produkcji 2016
Okres użytkowania: 1 rok
Suzuki Vitara III SUV 1.6 VVT 120KM 88kW 2015-2018 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Jeśli ktoś szuka SUVa w niewygórowanej cenie, to Vitara 1,6 jest bardzo fajnym autem. Bardzo niskie spalanie, doskonały napęd ALLGRIP 4x4, wystarczające osiągi, niezłe wyposażenie, dobry komfort i przestronne wnętrze. Jedyne do czego można mieć zastrzeżenia to jakość niektórych plastików.
Przy wyborze auta zwracałem uwagę, aby był to średniej wielkości SUV z napędem 4x4, stosunkowo wysoki (mieszkam za miastem), a jednoczenie pozwalający na w miarę komfortowe pokonywanie średniej długości tras, ekonomiczny i w przystępnej cenie.
Auto eksploatuje niecałe dwa lata i zrobiłem dopiero 23 tyś km, więc jest absolutnie bezawaryjny i mam nadzieję, że tak zostanie. Moc 120 KM przy pojemności 1,6 to udany kompromis. Auto rozpędza sie przyzwoicie i nie czuć braku mocy, choć szału nie ma. Bardzo pozytywnie zaskakuje zużyciem paliwa! Szok i niedowierzanie!
Poprawnie. Dla mnie minimalnie za krótka jedynka.
Bardzo dobry. Warto dołożyć i kupić wersję AllGrip z napędem 4x4. Intuicyjne pokrętło do zmiany rodzajów napędów (AUTO, SNOW, SPORT i LOCK), przy opcji SPORT widoczna różnica w dynamice auta.
Do przodu bardzo dobra, do tyłu średnia.
Wszystko pod ręką, przyciski i pokrętła w dobrych miejscach, intuicyjnie obsługiwane.
Wentylacja i ogrzewanie bez uwag, choć klimatyzacja chyba zbyt "mocna" to znaczy zbyt wydajna dla tego wnętrza.
Bardzo dobra. Jedyne do czego można się przyczepić to regulacja oparcia foteli. Mogłoby być troszkę bardziej dokładna.
Zaznaczam przecietnie, bo do prędkości 120km/h jest dobrze, powyżej 120km/h za głośno jak na auto tej wielkości.
Ciekawostką jest fakt, że Suzuki jako chyba jedyna marka w Polsce każe docierać auto (traktować delikatnie) i wymienić olej po 2000km! To daje do myślenia :) Serwis jest przystępny cenowo, choć w tym aucie jeszcze nic nie musiałem robić oprócz dwóch wymian oleju. Zużycie paliwa na poziomie Fiata Seicento 900!
Jeśli nie masz parcia na auto, które rzuca się w oczy i nie musisz udowadniać sąsiadom, że jesteś zamożny, to Vitara jest świetnym autem za stosunkowo nie duże pieniądze.
Brak.
Brak. Oby nigdy nie było.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 VVT 120KM 88kW [l/100km]

5,9