: Idealny silnik do długiej wersji 2.0 V6 pali jak silnik Vitary 1.6 a osiągi pozwalają na bezpieczną podróż nawet w trasie (zapas mocy)
Pod względem mechanicznym stary niezawodny Japończyk - zero stresu. Niestety trzeba uważać na korozję, progi, tylne nadkola (wady starych aut Japońskich)ja założyłem nadkola odnawiam regularnie raz w roku konserwację i wszystko jest ok.
Doskonały i niezawodny silnik, bardzo cichy w trasie słychać tylko szum powietrza (wysokie nadwozie), dynamiczny (jak na auto terenowe)dzięki mocnej jednostce nadaje się w dalsze trasy nawet z przyczepą.
Biegi wchodzą precyzyjnie jest ok
To mój 4 samochód terenowy prowadzenie jak na tą kategorię (auto terenowe) bardzo pewne i przewidywalne porównywalne z osobówkami
Bez uwag mam wersję 5 drzwiową.
Samochód mimo swojego wieku dobrze zaprojektowany intuicyjne rozmieszczenie przełączników, trasy nawet 600km po kraju bez problemu.
Bardzo szybko w zimie robi się ciepło, klimatyzacji nie mam więc bez komentarza
4 osoby wygodnie podróżują fotele przednie wysoko są zamocowane dlatego pasażerowie z tyłu nawet wysocy mogą wsunąć pod nie nogi i jadą wygodnie.
Zdecydowanie polecam silnik 2.0 V6 cicha i równa praca. Wiele osobówek jest głośniejszych. Głośno robi się od 150KM/H ale kto jeździ takim autem z taką prędkością. Spalanie jak w wersji Vitary 1.6 ale przy 2.0 mamy zapas mocy i autko pracuje na niższych obrotach aniżeli 1.6 i bez wysiłku.
Mam od 2 lat wymieniłem jedynie kpl rozrząd (łańcuchy) zdarza się to w tych silnikach przy ok 150tys km, zrobiłem moim autem ok 20tys nigdy nie zawiodło.
Za stosunkowo nieduże pieniądze otrzymujemy niezawodny samochód 5 drzwiowy terenowy a nie wyłącznie bulwarowy (jest reduktor i rama)którym można nawet jeździć w trasy idealny kompromis między typowym autem terenowym a samochodem osobowym.
Jak wspomniałem wyżej jestem bardzo zadowolony mimo, że auto jeździ jako drugie w rodzinie po 20tys km zero usterek nawet zawieszenie nadal bez uwag. Jeżdżę zarówno po asfalcie jak i po lesie (idealne auto dla myśliwego, wędkarza)konstrukcja na ramie z reduktorem - rewelacja.
Nigdy mnie nie zawiodła mimo wieku 1995r wiem,że mogę w każdej chwili wsiąść i jechać w trasę. Stara Japońska porządna robota bez zbędnej elektroniki i innych awaryjnych cudeniek. Miałem dużo młodsze samochody i tej pewności brakowało.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i V6 24V 136KM 100kW