Ocena kierowcy - Suzuki SX4 II S-cross

Paweł, 8 lat temu
Silnik 1.6 VVT 120KM 88kW
Rok produkcji 2015
Suzuki SX4 II S-cross 1.6 VVT 120KM 88kW 2013-2016 - Oceń swoje auto
Ogólnie auto fajne. Kupiłem w wyprzedaży rocznika 2015 w bardzo atrakcyjnej cenie. Za niecałe 69 tyś. zł otrzymałem wersję Premium z dodatkowym pakietem chrom, nakładkami na progi, większą lotką z tyłu oraz zimówkami Nokian w komplecie. Szukając auta chciałem coś co nie będzie skomplikowane. Suzuki słyną z bezawaryjności. Wybierałem pomiędzy ASX, SCrossem, Mazdą CX3 (ale była zbyt małą). Żadne z aut nie oferowało takiego wyposażenia jak Suzuki.
Zależy kto czego potrzebuje. Faktycznie do 3000 obr/min przyspieszenie jest średnie. Ale za to auto wtedy mało pali. Jest to typowa japońska benzyna więc aby jeździć dynamicznie trzeba ten silnik po prostu kręcić i korzystać ze zmiennych faz rozrządu. Nie ma turbiny ani bezpośredniego wtrysku więc liczę że będzie trwały.
Jest ok. Nie haczy, skok jest krótki i precyzyjny. Przydałby się tylko 6 bieg.
Jak chodzi o zawieszenie jest jak najbardziej ok. Natomiast układ kierowniczy jest... dziwny. Wspomaganie jest za mocne co skutkuje tym, że ciężko go wyczuć i aby zachować prosty tor jazdy trzeba ciągle robić małe korekty. Być może się przyzwyczaję. W drugim aucie które mam (Seat Ibiza 6L) układ kierowniczy jest o niebo lepszy.
Siedzi się wyżej, jak to w podwyższanym aucie i widoczność jest ok. Dość duże lusterka również pomagają. Nie mam zastrzeżeń.
Wszystko pod ręką. Nie mogę narzekać.
Dwustrefowa automatyczna klima działa dobrze.
Mam 190 cm wzrostu i sam za sobą mogę usiąść bez problemu. Miejsca na kolana ciut zostaje. Z miejscem nad głową też nie ma problemu.
Super wyciszony nie jest, ale tragedii też nie ma. Brakuje 5 biegu.
Spala średnio 6.5 litra. Jak na Suva na 17 calowych kołach i wolnossącą benzynę uważam za świetny wynik. Warto dodać że komputer pokładowy zaniża średnie spalanie o 0.3 l.
Za cenę katalogową czyli grubo ponad 80 tysięcy na pewno bym go nie wziął. Natomiast ja zapłaciłem dokładnie 68800 z zimówkami, pakietem chrom, dodatkowym spojlerem, nakładkami progowymi, organizerem w bagażniku i kilkoma innymi drobiazgami. Wartość samych dodatków to prawie 4000 zł! W momencie kupna nie było lepszej oferty na rynku wg mnie.
Brak.
Brak. Liczę że tak pozostanie do końca eksploatacji.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 VVT 120KM 88kW [l/100km]

6,3