Przeniesienie napędu
: Najbardziej mnie zaskoczyło jak ominąłem przebijając się przez zaspy unieruchomioną na śliskiej drodze Hondę CR-V :D
Wygodne, zaskakująco zwinne (miałem wcześniej Peugeota 207), dobrze wyposażone, tanie w eksploatacji i niezawodne małe auto z napędem 4x4.
Dobrze dobrany do wielkości i przeznaczenia samochodu. Diesel 1.9/2.0 jest na pewno o wiele bardziej dynamiczny, ale nie było dobrej oferty jak szukaliśmy.
Czasami wsteczny nie wejdzie z jedynki. Wszystkie biegi do przodu wchodzą gładko.
Mógłby mieć VI na autostrady.
Stosunkowo wysokie auto, a jeździ pewniej niż niejedno miejskie. Napęd na cztery koła nie działa na suchym jak w tym nowym modelu, ale na śniegu sama przyjemność, jeżeli umiesz jeździć ;-))
Czytam o zasłaniającym słupku z przodu, ale mam chyba idealny wzrost do tego samochodu, bo mi nic nie zasłania.
Duże lusterka wsteczne i widać też coś do tyłu przez szybę, co obecnie nie jest regułą i wszyscy muszą montować kamerki i inne pomoce.
Niczego nie trzeba szukać.
Mały minus za niepodświetlone przyciski na kierownicy i drzwiach w moim modelu (potem to poprawili).
O wiele szybciej się nagrzewa niż Peugeot. Ma też podgrzewane siedzenia i lusterka, co poprawia jego przydatność zimą.
Klima daje radę.
Jeździmy maks. w 2 osoby, ale zabierani pasażerowie zawsze się dziwią, że tu tyle miejsca (z zewnątrz nie wygląda). Tylna kanapa jest wyżej, więc dzieci nie czują się jak w bagażniku.
Powyżej 120 km/h głośny - silnik i szum powietrza. Sam silnik brzmi dobrze, nie wyje jak te nowoczesne 1.0-1.2 wsadzane do wszystkiego.
Jedyny mój koszt to paliwo, bo mimo kupna używanego (3-letniego, serwisowanego w Polsce) samochodu po drobnej stłuczce nic się nie psuje i nie wymaga wymiany. Koszt ASO porównywalny do Peugeota wbrew potocznej opinii.
Trudno było kupić z II ręki ten model (bezwypadkowy, nie sprowadzony, serwisowany), ale warto takiego poszukać. Nowy był pewnie drogi, ale teraz to dobry zakup. Bezawaryjny i długowieczny, a przy tym ma wszystko co potrzeba w nowoczesnym aucie (poza Bluetoothem i USB, które musiałem dokupić).
Drgające lusterko wewnętrzne. Podobno poprzedni właściciel usunął skrzypienie fotela w ASO, ale jeżdżę ponad 3 lata i nic się nie dzieje.
Szósty rok i ZERO usterek.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V VVT 107KM 79kW