Ocena kierowcy - Suzuki SX4 I Hatchback

jas@pg.gda.pl, 16 lat temu
Silnik 1.6 i 16V VVT 107KM 79kW
Rok produkcji 2007
Suzuki SX4 I Hatchback 1.6 i 16V VVT 107KM 79kW 2006-2009 - Oceń swoje auto
Inne : Prowadzenie na szosie i w lekkim terenie (drogi leśne). Wygoda wnętrza. "Szpanerski" wygląd.
Bardzo podoba mi się stylizacja zewnętrzna samochodu. Na prawdę jeżdżę nim z wielką przyjemnością zarówno w mieście jak i na długich trasach. To jest mój 11 samochód (wszystkie kupione jako nowe). Podobną przyjemność jazdy miałem w Hondzie Civic model 2002 dopóki nie zdarzyła się duża awaria (na szczęście jeszcze na gwarancji).
Nieco lepiej niż w Corolli 1.6. Moim zdaniem silnik jest przyzwoicie elastyczny, a jak się go przyciśnie to daje niezłe przyspieszenie.
Ogólnie w porządku, ale czasami haczy wsteczny
Jeździ jak po szynach w kazdych warunkach. Polecane przez mojego dealera w Wejherowie opony zimowe Nokian są super!
Problem ze słupkami przednimi sygnalizowany przez innych użytkowników uważam za przesadzony. Ja nie mam żadnych trudności, a wysokie siedzenie bardzo poprawia widoczność. Duże lusterka kompensują małą szybę tylną.
Wszystko na miejscu, obsługa łatwa i intuicyjna. Trzeba się przyzwyczaić do braku kontrolki świateł mijania i podświetlenia niektórych przycisków.
Klimatyzacja bardzo skuteczna, ogrzewanie też - wyraźnie lepiej niż w Corolli.
Całkowicie wystarczająca z przodu i z tyłu. Mam 188 cm i czuję się bardzo wygodnie na miejscu kierowcy. Rodzina też nie narzeka, a nawet chwali. Mają porównanie z Oplem Meriva i oceniają wyżej SX4.
Silnik jest głośny tylko na b. wysokich obrotach i przy intensywnym przyspieszaniu. Jednak nawet wtedy jego dźwięk nie jest nieprzyjemny. W przeciętnych warunkach jazdy wyciszenie uważam za dobre dla tej klasy samochodu.
Ceny przeglądów nieco niższe niż w Toyocie. Zużycie paliwa moim zdaniem trochę wysokie. Co ciekawe, ekonomia wypada lepiej w jeździe miejskiej (mam do pracy 30 km) niż w szybkiej jeździe na szosie przy prędkościach rzędu 140 - 150 km/h.
Nie ma w obecnej ofercie samochodu o podobnych zaletach i wyposażeniiu za taką cenę.
Na razie żadnych uwag. Egzemplarz japoński, nic nie trzeszczy, nie skrzypi i nie odpada.
Na razie żadnych uwag

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V VVT 107KM 79kW [l/100km]