bardzo fajny samochód brakuje mu jedynie 20 koni, myślę, że wersja z USA z silnikiem 2 l jest najlepszym rozwiązaniem. Największym błędem suzuki jest montaż silników fiata. Miałem kiedyś fiata marea z JTD po 100 tys. km wszystko się w nim psuło.
lubi wysokie obroty podobnie jak silniki hondy, samochód bez problemu rozwija prędkość 200 km/h i to wbrew informacją z prospektów, potwierdzają to inni właściciele. Sx4 mam od 6 miesięcy, a rocznie samochodem robię około 45 tys. km, a więc na razie przy przebiegu 21 tys. niewiele można powiedzieć o żywotności silnika i jego ewentualnej awaryjności
w porządku, typowa skrzynia suzuki
mam napęd na przód i samochód nie lubi ostrej jazdy po ciasnych zakrętach przy mokrej jezdni, brakuje kontroli trakcji.
przód ok, przy cofaniu miłym dodatkiem są czujniki parkowania
ergonomia ok, w środku denerwuje mnie jedynie tapicerka foteli, jest moim zdanie tandetna
klimatyzacja i ogrzewanie w porządku,
jestem kierowcą, a więc nigdy nie jechałem z tył, ale nie ma tam zbyt dużo miejsca na nogi
do 120 km/h ok potem jest trochę za głośno
przy szybkiej jeździe i klimie potrafi palić nawet 10 litrów, a ponieważ jeżdżę dużo i szybko to w trasie około 7 - 8 litrów. Na takie zużycie duży wpływ ma opór powietrza ponieważ ten samochód jest trochę wyższy od typowych kompaktów
Za cenę 56 tys.zł mam bogate wyposażenie. Zrezygnowałem z napędu na 4 koła bo działa jedynie do 60 km/h, samochód jest mniej żwawy i jest większe zużycie paliwa. A ten "bajer" jest dobry dla "niedzielnych "kierowców, którzy rocznie przejeżdżają nie więcej niż 10 tys. i są przekonani, że mają samochód terenowy. I bardzo się mylą.
dealer suzuki zwłaszcza w Chorzowie montuje tandetny alarm "w ramach darmowych dodatków" który sprawia problemy, poza tym jedyny mankament to skrzypiący fotel kierowcy
oprócz alarmu brak usterek
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V VVT 107KM 79kW