Ocena kierowcy - Suzuki SX4 I Hatchback Facelifting
88 tys. km
Okres użytkowania:
5 lat
Przeniesienie napędu
Samochód naprawdę dobry. Denerwują mnie opinie, ze mułowaty silnik (niby dla emeryta), spalanie za duże... jedno wielkie p**********. Nigdy mnie nie zawiódł. Znajomy od Kii ceed zglebowanej i po SWApie uważa, że ten samochód nie jest warty swojej ceny ale kiedy pokazuje mu swoje spalanie albo zabieram na przejażdżkę po polu bądź do lasu to widzę, że jest wkurzony :D Przyznam szczerze, że mógłby się lepiej zbierać ale jak jadę sam a w większości tak jest to 3 starczy do dynamicznego wyprzedzania. Na światłąch jak ktoś się chce ścigać jakaś BMW czy VW proszę bardzo wrzucam tryb LOCK i ruszam z miejsca :) niestety i tak do 100 zostanę w tyle ale kolego obok zostanie zdziwiony. :) A co do właściwości terenowych to nie są złe. Wiele SUV-ów ma małe prześwity ale ten nie ma złego choć lepiej by było gdyby miał trochę krótszy ten zderzak przedni. Jak odkupiłem go od rodziców 2 lata temu to nie mogłem się doczekać aż wezmę go w jakiś lekki teren.:) niestety zawiesiłem się na głębszym uskoku ale dzięki dolnej stalowej osłonie nic się nie stało.:) Ogólnie to porównując go z moim pierwszym autkiem (fiatem punto II 1.2 60KM) to jest niebo a ziemia.:D
Muszę przyznać, że nie jest źle. Myślałem, że komputer robi mnie w bambuko ze spalaniem ale po przeliczeniu na stacji benzynowej to wyniki były bardzo zbliżone. Jak się samemu jeździ to nawet wciśnie delikatnie w fotel.:)
Czasem mnie denerwuje kiedy przyspieszam i wrzucam trójkę i słyszę nagle charakterystyczny zgrzyt... aż zęby bolą... ale ogólnie to wchodzą fajnie. W porównaniu ze skrzynią biegów do Punciaka to przynajmniej wiem który bieg wrzuciłem i same nie wyskakują.:)
Jest wygodny na dziurach ale zakrętów też się trzyma. Jak na auto z 4x4 to jest super, spodziewałem się czegoś gorszego a tu taki surprise.:) Wspaniały jest też ten napęd na 4 kółka :D Pare razy jechałem autostradą w strasznej ulewie a czas niestety naglił więc trzeba było jechać szybciej ale ku mojemu zdziwieniu leciał jak oparzony. Mijałem wszystkie te octavie czy passaciki i inne które przy ładnej pogodzie mnie wyprzedzały jadąc 150/160 ale odrobina wody i już zwalniali bo tak fajnie się nie jechało. Gdy leje deszcz na trasie bądź gdziekolwiek wrzucaj tryb AUTO i lecisz. :)
Bok i tył to coś wspaniałego, niestety nie mam czujników ale nie są tak potrzebne.:) Niestety te słupki z przodu to jest jakieś nieporozumienie, strasznie zasłaniają trzeba się nagimnastykować, żeby zobaczyć czy np nie idzie pieszy bądź nie wyjeżdża jakiś samochód. Był jeden incydent z pewnym Panem ale na szczęście udało mi się zatrzymać w ostatniej chwili. Przez te słupki "facet pojawił się znikąd ". Lusterka są ogromne i wspaniale się przez nie widzi. Nic nie umknie oczom.:)
Nawet nie muszę patrzeć gdzie jaki guzik jest. Wszystko idealnie na swoim miejscu jest.:) elektryczne wszystkie szyby normalnie kleją się do palców. :) Guziki od podgrzewanych foteli, ESP, i wybór napędu tez jest w idealnym miejscu :)
Chłodzi szybko grzeje szybko. Czego więcej chcieć? :)
Wiadomo dla mnie to jest super. Dużo miejsca nad głową i po bogach. Mam 180 cm i do puszystych nie należę. Tata jak jeździł 190 cm i szeroki chłop w barach to wcale nie narzekał za to kolega dosyć przy kości prawie dwa metry i siedzi jako pasażer to trochę narzeka. Ale to w zasadzie wszędzie będzie narzekał 130 kg :) Na tylnej kanapie jeżeli nie masz więcej niż 180 cm to będzie wygodnie. Kanapa jest trochę podniesiona ale nie robi sporych kłopotów. Niby ma być teatralnie. Bagażnik średni ale źle też nie jest. Przykład: Wypad w góry z rodzicami siostrą i bratem i z pierdzącym psem na kolanach i to po turecku się zabraliśmy.:) a każdy zabrał to co chciał :) Teraz rodzice się dziwią jak wtedy się zmieściliśmy ale co się dziwić jak jedno ma Forestera XT a drugie nową Kugę :p
Na niskich obrotach jest fajnie cichutko i wręcz miło ale jak już się jedzie 130 to trzeba głośniej mówić. Suzuki niby po lifcie rozwiązało problem z nadmiarem hałasu we wnętrzu przy wyższych prędkościach ale za bardzo się nie postarali. Wraz ze wzrostem prędkości radio samo głośniej gra ;D
Jak na takie auto i 4x4 jest fantastycznie. Nigdy nie miałem więcej niż 8l w mieście.Dlatego dziwią mnie opinie innych kierowców sx-a, że to jest smok i że w mieście spala 13l. 0.o To nie jest samochód do tzw. "bucenia" Moc jest tylko potrzebna żeby wykonać szybki manewr wyprzedzania. Na trasie przy 90 udało mi się nawet zejść raz do 4,9. Na autostradzie 130 miejscami 140 przy 380 km trasie spala 6,6/6,7 jeżeli są duże wiatry to będzie nawet 7 l ale to przez to, że jest wysoki.
Jest bardzo dobrze światła nie ruszają się tak jak np w peugeocie 207. Plastiki na odpowiednim poziomie. Jak na taką cenę to jest bardzo dobrze. Troszkę się progi rysują ale to już zależy jak kto z kopytami wsiada :) No i najważniejsze: NIC NIE TRZESZCZY NA DZIURACH :D
Jak na razie to 88000 i tylko klocki były wymienione. Ale to naturalne. Niedługo będę musiał wymienić wahacze ale to już też nadchodzi ich czas.
Nigdy nic mi się jeszcze nie przydarzyło. Oby tak dalej :)
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 VVT 120KM 88kW