Ocena kierowcy - Suzuki SX4 I Hatchback Facelifting
Przebieg:
45 tys. km
Okres użytkowania:
1 rok
: Mimo dość dużego prześwitu świetnie jeździ się po zakrętach . Samochód nie przechyla się nawet przy szybkiej jeździe po krętej drodze .
Moja prywatna opinia jest taka , że to bardzo udany samochód . Prosty konstrukcyjnie i niezawodny . Lubię nim jeździć .
Silnik fajny , lubi wysokie obroty . Doskonale radzi sobie z masą samochodu i wystarcza do dynamicznej jazdy i wyprzedzania . Co do spalania 9,5 litra w mieście i 7 w trasie . Nie są duże wartości dla auta z napędem na 4 koła , natomiast mam pretensje do producenta za bajki pt. 7,5 litra w mieście i 5,5 w trasie . Komputer też przekłamuje trzeba liczyć na stacji .
Tutaj również bez zastrzeżeń . Biegi wchodzą pewnie i precyzyjnie . Brakuje mi krótkiej jedynki ,żeby wyciągnąć np. motorówkę z jeziora i nie męczyć sprzęgła (Tutaj pochwalę konkurenta czyli Dacię Duster ma ona bardzo krótką jedynkę zamiast reduktora )
Samochód prowadzi się świetnie . Dobre prowadzenie po zakrętach . Co do napędu na 4 koła ujmę to tak .
Daje radę nawet w głębokim śniegu czy błocie , prowadzi się świetnie po asfalcie , ale :
W starym Subaru zabawy w zimie miałem znacznie więcej ( stały napęd na 4 koła , w sx4 dołączany )
Czyli do normalnej jazdy czasem nawet po polnej drodze z koleinami od traktora Suzuki do zabawy Subaru. Na koniec dodam,że w Suzuki jest rewelacyjnie mały promień skrętu , autko zakręca w miejscu .
Tutaj bez zastrzeżeń , wszystko na swoim miejscu .
Nawet przy mrozach -25 szybko się nagrzewało w środku . Po włączeniu klimatyzacji para na szybach znika w kilka sekund . Jak dla mnie wszystko Ok
Miejsca w Środku nie brakuje . Bagażnik jaki jest każdy widzi, mi wystarcza
Powiem tak hałas nie jest uciążliwy ale w samochodzie wyższej klasy na takie wyciszenie bym narzekał .
Na przeglądy do Suzuki nie jeżdżę bo 860 zl za przegląd po 15 tyś to złodziejstwo w biały dzień .
Za klocki hamulcowe bez wymiany chcieli 400 zł !!!
Kupiłem je w sklepie motoryzacyjnym za 120 zł (oryginalne) . Zużycie paliwa jak już pisałem 9,5 l w mieście i 7 w trasie , jeżdżąc normalnie bez szaleństw . Komputer potrafi zaniżyć spalanie w mieście o 2 litry na 100 km trzeba liczyć samemu .
Jedno z najtańszych samochodów z napędem na 4 koła na rynku . Jest jeszcze Dacia Duster i Suzuki Jimmy w podobnej cenie .
Poluzowało się mocowanie fotela kierowcy i potrafi postukiwać na zakrętach
45 tyś km i nic się nie zepsuło
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 VVT 120KM 88kW