Ocena kierowcy - Suzuki Swift V Hatchback 5d

Ola, 9 lat temu
Silnik 1.2 VVT 94KM 69kW
Rok produkcji 2010
Suzuki Swift V Hatchback 5d 1.2 VVT 94KM 69kW 2010-2013 - Oceń swoje auto
Doskonałe mniejsze autko na dojazdy do pracy ale i na dłuższe trasy także. Bardzo dobre prowadzenie. Przy wyższych obrotach dynamiczne. Wyczuwalne nierówności na drogach sprawiają lekkie kołysanie na boki - ale nie jest to zbytnio uciążliwe - (można się przyzwyczaić) - pod tym względem komfort jazdy oceniam na 4,5 gwiazdki. Sylwetka dla mnie bardzo ładna.
Żwawy na wyższych obrotach. Wysoka kultura jazdy. Przy jeździe ekonomicznej (5 bieg)- cichy. Delikatny warkot - stopniowo nasilający się zaczyna się po 110 km/h.
Zmiana biegów-czysta przyjemność ! Krótkie ale pewne przejścia. Bez haczeń ale skokowo. Delikatne "klikanie" mile jest odbierane.
Znakomicie trzyma się drogi. Łatwo pokonuje progi zwalniające. Ale nierówności nawierzchni są wyczuwalne.
Lusterka wsteczne zewnętrzne -świetne ! Dają szeroką perspektywę. Trochę gorzej z widokiem przez kabinę samochodu, przy wyjedzie z miejsca postoju (gdy wymagane jest widoczność boku i tyłu). Na światłach sygnalizacyjnych nie można podjechać zbyt blisko (ale zapewnia to przynajmniej zachowanie bezpiecznej odległości od skrzyżowania lub przejścia dla pieszych). Przednią szybę, dzięki tak nieznacznemu pochyleniu - łatwiej za to umyć lub odśnieżyć.
Cudownie wygodne fotele i wystarczająco wysokie. Prosty ale elegancji wystrój wnętrza (bez udziwnień). Plastiki nie za twarde i nie za miękkie, ale wymagają ostrożności. Mam małą ryskie w b. miękkiej części deski - przy schowku. Bagażnik wiadomo... nie wiem dlaczego tak trudno zaprojektować autko tak, aby miejsce na bagaż mogło osiągnąć większą przestrzeń.
Nagrzewa i wentyluje w czasie wystarczającym.
Z przodu kierowca ma zapewnioną wygodę i przestrzeń. Gorzej gdy obok niego siądzie nieco tęższa osoba w płaszczu lub grubszym wierzchnim odzieniu. W czasie zmiany biegów będzie trącana w ramię... Z tyłu bardzo wygodna kanapa - i miejsca jak na mniejszy segment wystarczająco dla 2 niewyrośniętych ponad przeciętny wzrost pasażerów.
Bardzo dobre. Choć zawsze będzie słychać toczenie się kół po naszych drogach.
Średnia spalania łącznie w mieście i na trasie = 5,6/100 km
Jakość bardzo dobra ale i cena nie mała... Uważam, że autko powinno mieścić się w kwocie 40 000 PLN (mam na myśli już bogatszą wersję komfort).
Jak na razie - niczego poważnego nie zauważyłam poza małym piskiem przy hamowaniu, ale pojawiającym się naprawdę bardzo rzadko przy niskich temperaturach i zawilgoceniu.
Brak usterek.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 VVT 94KM 69kW [l/100km]