Ocena kierowcy - Suzuki Swift V Hatchback 3d

fizyk72, 11 lat temu
Silnik 1.2 VVT 94KM 69kW
Rok produkcji 2011
Suzuki Swift V Hatchback 3d 1.2 VVT 94KM 69kW od 2010 - Oceń swoje auto
Silnik : Znakomita dynamika i elastyczność po 60 000km, zupełnie nieprzypominająca auta salonowego! Kluczowe jest chyba odpowiednie dotarcie, ułożenie silnika i dynamiczna jazda,której auto się \"uczy\", nieokupiona dużym spalaniem
Moje ulubione auto spośród czterech, których byłem właścicielem! Duża radość z jazdy, jakieś takie fajne emocje każdego dnia! Szkoda tylko, że marka tak niedoceniana w Polsce a to chyba problem fatalnej polityki reklamowej!!!
Auto pod względem dynamiki, elastyczności po 60000 km kompletnie nie przypomina auta tuż po wyjeździe z salonu!Od 0 do 100km/h teraz ok. 10s, 60-100 (4 bieg)8s, 80-120 (5 bieg) 15 sekund! Kluczowe jest chyba dobre dotarcie, ułożenie silnika i nieżałowanie mu wysokich obrotów! Spalanie w lecie ok. 5.5l/100 w cyklu mieszanym przy naprawdę dynamicznej jeździe!
Skrzynia po japońsku! Działanie \"na klik\",na forach czasami słychać o haczeniu jedynki i wstecznego- według mnie zwykłe czepianie się!Honda Jazz, którą jeździłem poprzednio zachowywała się identycznie!Trudno, aby te dwa biegi wchodziły tak, jak czwórka! Długie przełożenia-taki pomysł suzuki na jazdę, mnie się podoba, rzecz gustu!
Pewnie, przewidywalnie na zakrętach,coś z gogarta,niezłe wybieranie nierówności,sztywność karoserii, dosyć precyzyjny układ kierowniczy
Mała szyba przednia,szeroki słupek
Dobre fotele, sporo miejsca z tyłu na nogi,korzystnie wysokie siedzisko,fajna kierownica,plastiki jak w tej klasie-trochę twarde, ale dobrze spasowane ( nie zgadzam się z niektórymi wpisami, że inni dają więcej!Poczytajcie na forach o plastikach mazdy 2,toyoty yaris itp)Kokpit wygląda, jak w autach wyższej klasy, nie przypomina kokpitu aut miejskich,naprawdę niezłe audio!
Bez uwag! \"Delikatnie\" działająca klima
Auto większe w środku, niż wygląda na zewnątrz
Do 100km/h naprawdę cicho, potem trochę głośniej,ale w końcu auto miejskie! Odnoszę wrażenie, jakby wraz z wiekiem było coraz ciszej
Spalanie rewelacyjne!Pod warunkiem nieżałowania obrotów, zachowania podstawowych zasad eko-drivingu i niejeżdżenia 5 km odcinków do pracy!!! Każde auto spali wtedy bardzo dużo, bo jedzie na ssaniu!Nie mogę pojąć, jak niektórzy piszą o spalaniu 8 litrów!Ceny przeglądów zależą od miejsca serwisowania- u Jakubowskich w Rzeszowie super! Dodatkowo super atmosfera!
Kosztuje średnio w tej klasie, ale popatrzcie na wyposażenie! U innych trzeba słono dopłacić!
Żadnych usterek po 60000km,nawet spalonych żarówek!
Żadnych!Czasami na forach nieco słychać, ale wszystkim się zdarza, poczytajcie o usterkach vw polo, toyoty yaris, mazdy 2! Poza tym choroby wieku dziecięcego, które suzuki na bieżąco \"leczy\".Dobre wyniki w niemieckim tuv,znakomite dla całej firmy w brytyjskich testach usterkowości,bardzo przychylne opinie np. dziennikarzy z TOP GEAR, FIFTH GEAR, AUTOMANIAKA

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 VVT 94KM 69kW [l/100km]

5,3