Ocena kierowcy - Suzuki Swift IV Hatchback 5d

Kris, 17 lat temu
Silnik 1.3 92KM 68kW
Rok produkcji 2006
Suzuki Swift IV Hatchback 5d 1.3 92KM 68kW 2004-2010 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : Bardzo dobre. Aż za dobre :).
Jeżdżę różnymi samochodami. Zawsze jak wsiadam do tego i podkręcę do 6000 obr / min to mi sie uśmiech powiększa. Z parkowaniem też nie ma problemu.
Kultura pracy niesamowita. Wydaje się, że silnika w ogóle nie ma. Jest to typowy silnik, który trzeba kręcić wysoko. Przy wyprzedzaniu najlepiej do 6000 obr/min. Ciągnie wtedy przepięknie. Elastyczność nie jest zadowalająca. Ale redukcja rozwiązuje problem elastyczności.
Bardzo dobra. Wszytko wchodzi przyjemnie i gładko.
Pierwsza jazda była dla mnie zaskoczniem. Jak na tak mały samochód dość komfortowo i bardzo dobrze trzyma się drogi. Może ciut za bardzo przechyla się w zakręcie. Posiadam wersję japońską, która ma ponoć bardziej komfortowe zawieszenie. Ale i tak trzyma się drogi bardzo dobrze. Koła 15" robią swoje.
Jest mały i wszystko wszędzie widać.
Na tak mały samochód to jest dobrze. Większe osoby mogą mieć potrzebę nachylania się aby sięgnąć do panelu radia.
Żadnych problemów.
Dla kierowcy miejsca sporo. Z tyłu trochę mniej.
No to chyba jedyny i największy minus. Jest zdrowo głośno przy dużych prędkościach. Współczynnik opływowości samochodu chyba nie jest najlepszy. To też rzutuje na spalanie.
Da się tym jeździć oszczędnie ale to raczej na trasie. W mieście swoje musi spalić. Raz udało mi się wykręcić 5.9 l. jadąc prawie jak emeryt na długiej trasie. Bez stresu to ok 6.5 l. Autobana to min 7.0 l. Miasto to zależnie od tego kto jedzie to 6.5 l. do 7.3 l.
Rewelacja. Porównywaliśmy z innymi samochodami - yaris itp. W pakiecie sporo się dostaje za sensowną w tej klasie cenę.
Za krótko jeżdżę żeby coś konkretnego powiedzieć. Ale jest wysoko w rankingu niezawodności. Ponoć warto kupić wersję składaną w Japonii. Słyszałem i czytałem opinie, że lakier niemetallic (czerwony) jest słabej jakości.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 92KM 68kW [l/100km]

6,5