Ocena kierowcy - Suzuki Swift III Hatchback

Sebastian, 18 lat temu
Silnik 1.0 i 53KM 39kW
Rok produkcji 2001
Suzuki Swift III Hatchback 1.0 i 53KM 39kW 1996-2004 - Oceń swoje auto
Silnik tego auta ze względu na swoją prostą konstrukcję jest praktycznie bezobsługowy i bezawaryjny. Niestety słychać że to 3 cylindry i te drgania.... Ale w końcu to technika z przed 1 lat...
skrzynia działa poprawnie, czasem wsteczny ciężko wchodzi. Za to zestopniowanie skrzyni biegów bardzo dopasowane do charakterystyki silnika. Rewelacyjna trójka szczególnie przy wyprzedzaniu. Jadąc ok 70-80 km/h po zrzuceniu na 3 autko nieżle sie zbiera
zawieszenie auta jak najbardziej poprawne. Ma tu znaczenie fakt ze autko (wersja 3 drzwiowa) jest stosunkowo niski i szerokie. Podobnie jak z silnikiem.... bezawaryjne. Jeżdze tym autem po drogach Śląska i przy prawie 100 tys nic sie nie dzieje a amortyzatroy przy niedawnym przeglądzie nadal mają ocenę bdb. Zycze wszytkim innym markom takiej wytrzymałości i niezawodności
widocznośc jest dobra a szczególnie gdy korzysta sie przy cofaniu z lusterek - duże wygodne lusterka w których widać wszystko. czasem parują szyby ale wentylator radzi sobie z tym
przy tak prostym aucie i skromnym wyposażeniu wiele przycisków nie ma w środku. Niedopracowane rozmieszczenie włączniką szyby ogrzewanej i świateł przeciwmgielnych. Rewelacyjne sportowe seryjne fotele pasażera i kierowcy!!!
Wentylacja wystarczająca - trochę głośny wentylator na wyższych obrotach
Ja mam to autko na dojazdy do pracy , czasem na krótkie wakacje z żoną... wystarczające. Nie muszę dodawać że o niebo lepiej niż w seicento!
Tu niestety zaoszczędzono na wszystkim. Auto do najcichszych nie należy, szczegónie dłuższa podróż z prędkościami powyżej 120 km/h. W zimniejszych okresach niestety daje o sobie znać montaż i jakość elementów we wnętrzu - cała orkiestra
Zużycie paliwa naprawdę niskie. na trasie przy ok 100 km/h potrafi spalić 4,9 l a w mieście szczególnie latem 5,5 l średnio z tego co zaobserwowałem 6 l
jak kupowałem to auto w 2001 roku w salonie był upust i kosztowało 24 900zł Dla porównnia seicento kosztowało wtedy 22 700zł
życze każdemu innemy takiej bezawaryjności... 5 lat jeżdze i jedyne co zrobiłem poza wymianami oleju płynów świec i wycieraczek to wymiana po 75 tys klocków hamulcowych. czasem tym autem jeżdzi moja żona i widze jak je traktuje... auto nie do zajechania!!!
NIC!!!!!!!!!!!!!!!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.0 i 53KM 39kW [l/100km]