Doskonałe auto dla ludu. Tani, ekonomiczny, niezawodny - nawet zawieszenie daje rady na naszych poligonach doświadczalnych zwanych drogami. W zeszłym roku Węgrzy zakończyli produkcję Swifta - ciekawe czy następca też będzie taki "dla ludu"
Mała pojemność, i mimo to wielka frajda z jazdy, bez przykrych niespodzianek na stacji benzynowej. W trasie udało mi się uzyskać średnie spalanie 4,9l na setkę! W mieście gorzej - negatywny rekord to 7,8l/100km (ale spod świateł zawsze pierwszy)
Po takim przebiegu trzeba szukać już odpowiedniego biegu, ale wsteczny lepiej wchodzi niż w nowych egzemplarzach. Wiem, bo wielokrotnie miałem okazję porównywać. Kłopoty ze wstecznym biegiem wynikają z tego, że jest to tzw. bieg niesynchronizowany. PATENT na wrzucenie wstecznego: 1.wcisnąć sprzęgło. 2.wrzucić po kolei:jedynkę, dwójkę i na luz. 3.puścić sprzęgło i jeszcze raz je wcisnąć. 4.wsteczny wchodzi bez najmniejszego problemu. (wydaje się trochę skomplikowane, ale w praktyce to są sekundy)
Twardo zestrojone zawieszenie pozwala bezpiecznie i całkiem szybko pokonywać zakręty. No ale nic za darmo - każda nierówność drogi doskonale odczuwana przez pasażerów
Gdzie nie spojrzę - wszystko widzę. Przydaje się na zatłoczonych parkingach
Niektóre włączniki zasłonięte są przez kierownicę (stara deska rozdzielcza), ale poza tym jest OK
Silnik nagrzewa się bardzo szybko. Wentylacja rozwiązana lepiej niż w nowszych "Węgrach". Nawiew na boczne szyby jest wydajniejszy
Z przodu mi nie brakuje miejsca, ale powiem szczerze, to nigdy nie miałem okazji przymierzać sie do tylnego siedzenia w mojej "japońskiej strzale"
Jakie wyciszenie?
Najlepszy wynik na trasie: 4.9l/100km; najgorszy wynik w mieście: 7,8l/100km. Jeżeli chodzi o koszty części to niektóre przyprawiają o zawrót głowy, ale to co najczęściej potrzebne to występuje w zamiennikach, no i tak poza tym, to trwałość ogólna samochodu rekompensuje koszty części. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę zrywność samochodu porównywalną do aut innych marek z silnikami o wiele większej pojemność (czyt.:droższe ubezpieczenie,większe spalanie)
W tym przedziale cenowym nie ma lepszej oferty!
Stukające plastiki, ale jeżeli komuś przeszkadza to niech se kupi Mercedesa
Suzuki to Suzuki. Nie ma prawa się zepsuć i basta. (Przynajmniej ja nie miałem żadnej awarii - wszystkie sprawy warsztatowe związane były z obsługą eksploatacyjną: olej, klocki, tarcze, rozrząd, świece)
Suzuki Swift II Hatchback 1.3 i 71KM 52kW 1989-1995