Ocena kierowcy - Suzuki Swift II Hatchback

Rok produkcji 1991
Okres użytkowania: 5 lat
Suzuki Swift II Hatchback 1.3 i 71KM 52kW 1989-1995 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Nie do zajechania silnik , wszystko się sypie a silnik działa zawsze:) . Nawet zwykły 1.3 nie z GTI jest bardzo zrywny i daje komfort przy wyprzedzaniu . Zimą mimo letnich opon wyjeżdzałem z każdej zaspy .
Karoseria : rdza
Zawieszenie : rdza
Inne : rdza !!!
Jeśli ktoś kupi dość młode i zadbane czyt( nieskorodowane ) auto będzie mieć sporo uciechy . Niestety nowsze roczniki wyposażone są w wiekszości w silniki 1.0 a to już nie daje takiej frajdy a spalanie tylko minimalnie mniejsze . Auta w sedanie albo HB 4 drzwiowe mnie osobiscie się nie podobają . Ale każdy ma swój gust . Ale generalnie każdy swift jest autem bezawaryjnym i ekonomicznycznym oraz tanim ...a jeśli szukasz wygody komfortu i luksusu to nie tu .
Silniczek w tych autkach to bajka , bezawaryjny ,ekonomiczny . Ożywa na wysokich obrotach czyniąc z tego niepozornego autka prawie sportowe :).
Skrzynia w porządku , czasami problemy ze wstecznym ale oceniam jako dobrze z uwagi na wiek mojego auta.
Auto dobrze trzyma się drogi , jednak komfortu zbyt dużego nie ma każdą dziurę i nierówność czuć dość mocno .
Widoczność OK , czasami przeszkadzają belki przedniej szyby .Przy niesprzyjających warunkach pogodowych długo są zaparowane boczne szyby i lusterka .
Wszystko pod ręką, moge sie jedynie przyczepić do świateł awaryjnych ktore są za kierownicą .
Zimą trzeba odczekać zanim się nagrzeje później jest dobrze . Latem piekarnik i mało pomaga nawiew . Moja wersja bez klimy niestety .
Przestrzeń dla kierowcy i pasażera jest wystarczająca ale wyższe osoby mogą mieć problemy . Jak woziłem kumpla 190 cm wzrostu kolanami przeszkadzał w przerzucaniu biegów ;) . Dla mnie 175 wzrostu w sam raz . Z tyłu miejsca dla 2 osób wystarczy na krótkich dystansach można wysiedzieć . Przestrzeń bagażowa po złożeniu siedzeń jest imponująca , przewoziłem już duże pralki bez problemu .
Jest głośno .
W trasie można się zmieścić w 5 litrach przy ekonomicznej jeździe w cyklu mieszanym lub w mieście to już zależy od nogi , przyciskając często i mocno na gaz można spalić nawet 8 -9 L . W zimie pali dużo .
Wszystko zalezy w jakim stanie kupimy auto jak będzie zdrowe to okaże się tanie i funkcjonalne jak kupisz skorodowanego wraka to skarbonka bez dna .
Przy tak wiekowym aucie nie da się uniknąc drobnych usterek . U mnie np. wsporniki tylnej klapy , chlapacze . Podnoszenie szyb . Opuszczone drzwi .Wszelkie zameczki klapki schowki ...to lubi się psuć . Nie są to jednak uciążliwe usterki - oceniam jako dobrze gdyż moje autko jest stare i ma prawo .
Niestety ostatnio cały czas mam problemy z przednim zawieszeniem , głownie chodzi o rdzę mocowań wahaczy . Robione w autku były już progi i podłoga . Teraz też stoi i czeka na remont po wbiciu się w dziurę cofnięte koło - znów to połatam ale już się rozglądam za kolejnym autem .
Suzuki Swift II Hatchback