: Zaskoczył mnie silkik ..niby taki mały 1.3 , a jak sie przycisnie to wiekszosc samochodow przy starcie zostaje z tyłu :) .
: rdza ..pod progami , podłoga
: padają wahacze jak sie jezdzi po dziurach ( polskie drogi)
: mechanika podnoszenia szyb
Auto zrywne , mało awaryjne , oszczędne . Nigdy nie bałem się jechać nim dalej ..jak wyjedziesz sprawnym to sprawnym też wrócisz . Żadnych niespodzianek przykrych nie dostarcza ..jedynie zdziwisz się jak dużo jeszcze paliwa w baku zostało :) . Jest to juz mój trzeci taki sam swift .Dlaczego nie kupiłem czegoś innego ? , nie dlatego ze swift jest jakims super samochodem lub nie podobają się inne - poprostu jego zakup okazywał się zawsze najrozsadniejszy - na utrzymanie i zakup innego samochodu który da mi tyle co suzi mnie nie stać :) .
Na silnik nie mogą narzekać ,dobre przyspieszenie i bezawaryjność.
Skrzynia działa dobrze , jedynie wsteczny czasami trudo złapać za 1 razem .
Autko trzyma się dobrze drogi , jednak jest troche twarde i czuć polskie drogi . Najczestsze usterki ktore mialem dotyczyły własnie zawieszenia . Z tym że usterki powstawały głownie kiedy jeździł autkiem ojciec ktory troche autko katował :) .
Widoczność OK , czasem denerwuje tynia szyba która lubi się zaparować .
Bardzo fajny wygląd jak na czasy w ktorych powstawał . Przy dodaniu spoilerka i owiewek bocznych bardzo fajnie .
Zimą dość szybko potrafi nagrzać , latem juz gorzej ..ale mozna zawsze uchylić szybki , mam owiewki na bocznych oknach tak więc nie jest źle .
Jak na dwie osoby autko w sam raz, na tyle mniej miejsca i tez przy 4 osobach trzeba dużo mocniej przyciskać na gaz .
Nie jest tragicznie ale dobrze też nie jest , radio trzeba podgłośnić przy wyzszych obrotach silnika . Nigdy nie przeszkadzało mi to dopoki nie przejechałem się innym autem w ktorym było o niebo lepiej .
Autko pali bardzo mało , czasami nie mając kasy jezdzilem na rezerwie i czekałem kiedy stanie ...nigdy nie stanał , rezerwa ...a on jezdzi i jezdzi :)
Minimalna cena za jaką mozna kupić swifta jeszcze do pojezdzenia to około 2000 zł . Za tą cene nic lepszego nie da się wyciągnać . Wszystkie inne auta albo są mniej ekonomiczne , albo miewają częste i drogie do usunięcia usterki .
Jakość napewno lepsza niż ta cena , więc stosunek cena /jakosc uwazam ze doskonała :)
Raz chyba przepalił się bezpiecznik , był problem z podnoszeniem szyb . Problem z podswietleniem zegarow .Ruchome częsci plastikowe typu schowki itp. czesto pękają są dość kiepskiej jakości .
Najczesciej kłopoty z przednim zawieszeniem i korozją . Silnik nigdy nie zawiódł , skrzynia tez wytrzymała .
- zużycie paliwa dla silnika 1.3 i 71KM 52kW