Ocena kierowcy - Suzuki Swift II Hatchback

deadnightwarrior, 13 lat temu
Silnik 1.3 i 68KM 50kW
Rok produkcji 1993
Suzuki Swift II Hatchback 1.3 i 68KM 50kW 1989-1995 - Oceń swoje auto
Karoseria : Korozja to przekleńswo tego auta. Osobiście nie mam już siły z nią walczyć :(
Układ elektryczny : W sumie drobiazgi ale denerwujące typu: ogrzewanie tylnej szyby, włącznik świateł itp
Na niskich obrotach jest oszczędny, nie dusi się i nie \"muli\" ale trochę słabo przyspiesza co szczególnie czuć przy jeździe 4 osoby + bagaż. Powyżej 3 tyś. obr/min zaczyna żyć i już się fajnie jeździ. Przy prawidłowej eksploatacji nie powinno dochodzić do żadnych awarii.
Synchronizator I i wstecznego biegu sprawiają małe problemy. Poza tym wszystko ok, przełożenia zapewniają dobry kompromis pomiędzy dynamiką a oszczędnością
Auto dosyć sprawnie pokonuje zakręty, nawet przy stosunkowo dużych prędkościach. Zawieszenie dotychczas wykazało się odpornością na nasze dziurawe drogi. Jedyne co miałem do wymiany w układzie jezdnym to łożysko tylnego koła.
Widoczność bardzo dobra zarówno z przodu, z tyłu, na boki jak i w lustrekach
Bardzo słaba dmuchawa nie daje orzeźwiania latem, a w zimie słabo sobie razie z parującymi szybami. Poprawę wentylacji zapewnia wyciągniecie filtru kabinowego ale wtedy cały syf z ulicy ląduje na naszej twarzy
Jak na auto tej klasy miejsca jest pod dostatkiem
Dość często dochodzi do awarii pierdółek typu: nie działa guziczek, szyba się zacięła, światełko nie świeci itp, ale auto ma już swoje lata więc nie przejmuję się tym zbytnio
Samochód nigdy mnie nie zawiódł jednak nie jest pozbawiony wad. Najważniejszym problemem z jakim się trzeba męczyć jest wszechobecna korozja. Rdza atakuje prawie wszystko: progi, nadkola, błotnik, felgi, tłumiki.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 i 68KM 50kW [l/100km]

6,4