Ocena kierowcy - Suzuki S-Cross

Rok produkcji 2022
Suzuki S-Cross 1.4 BOOSTERJET 129KM 95kW od 2021 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : skrzynia biegów
Głównym powodem dla którego kupiłem to auto jest jego wielkość (nie jest małe ale i nie za duże) Odpowiednie do jazdy po mieście. A dodatkowo ma dość duży bagażnik ja na takiej wielkości auto. Ogólna moja opinia nie jest zbytnio pozytywna i ktoś może się zapytać dlaczego to auto kupiłem ale jak sami wiecie nie wszystkie usterki i możliwości auta można zauważyć podczas jazdy próbnej. Dlatego po perypetiach jakie miałem z dilerem po zakupie auta drugi raz zastanowiłbym się nad jego zakupem.
Po dwóch latach użytkowania nie narzekam chociaż spalanie rzeczywiste odbiega o katalogowego.
Bardzo słaba, bardzo często 4 bieg nie chce się włączyć i trzeba wrócić do trójki. Bywa to niebezpieczne. Serwis nie widzi tej usterki.
Bardzo twarde amortyzatory. Jazda nie jest zbyt komfortowa.
Niech ktoœ spróbuje zamknąć drzwi przy spuszczonych szybach to jest najlepsza opinia o karoserii.
Widoczność dobra
Dużo osób uważa „patyczki do sterowania i przyciski tradycyjne ) za przeżytek, dla mnie jest to plus. Najbardziej denerwuje jest ekran dotykowy, za każdym razem po włączeniu auta wyœwyświetla się komunikat że używanie multimediów podczas jazdy jest niebezpieczne ale żeby się go pozbyć musimy nacisnąć na ekran a robimy to właśnie podczas jazdy chcąc nie chcąc używamy ich podczas jazdy. Brak automatycznego wyłączania podgrzewania foteli, jeżeli zapomnimy je wyłączyć to po ponownym włączeniu auta podgrzewanie foteli nadal jest włączone. Podczas pracy wycieraczek wyłączymy auto wycieraczki nie wracają do swego pierwotnego położenia tylko zostają w miejscu w którym były podczas wyłączania auta. Brak automatycznego domykania szyb podczas zamykania auta. Blokada podnoszenia przedniej klapy na „patyczak” Dolanie płynu do zbiornika spryskiwaczy jest wyzwaniem. Brak wskaźnika poziomu płynu do spryskiwaczy. System wspomagania awaryjnego to jakaœ zabawka. Działa kiedy nie ma przeszkody a nie działa kiedy jest potrzebny. System wspomagania ruszania na wzniesieniu dział tylko jeżeli staniemy układ reagowania przedkolizyjnego niby jest ale sygnalizował w sytuacjach bez zagrożenia nie miałem okazji sprawdzić w przypadku zagrożenia.
Wentylacja i ogrzewanie Klimatyzacja bardzo słaba. Automatyka działa w bardzo dziwny sposób bez jakiejkolwiek logiki. Szyby parują przy włączonej klimatyzacji w czasie deszczu.
Auto nie dla wysokich osób zwłaszcza z tyłu
Wyciszenia brak. Auto jest bardzo głośne.
przegląd 1 - Wymiana oleju po 1 miesiącu lub 1000km cena 554zł przegląd 2 – po roku 1199zł przegląd 3 – po dwóch latach 1771zł zepsuty amortyzator( wg suzuki amortyzator nie podlega gwarancji) cena 1 amortyzatora to około 840 zł powinno się wymieniać parami czyli 1680zł plus koszt wymiany Podsumowanie koszty po dwóch latach auta na gwarancji około 5000zł czyli 200zł miesięcznie.
Jeżeli porówna się dokładnie co auto posiada w stosunku do innych aut to stosunek ceny do jakości nie jest rewelacyjny.
brak
Amortyzator czujnik deszczu