Ocena kierowcy - Suzuki Grand Vitara II SUV

Rok produkcji 2006
Okres użytkowania: 5 lat
Suzuki Grand Vitara II SUV 1.6 i 16V 106KM 78kW 2005-2008 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Najbardziej zaskoczyła mnie zwrotność tego samochodu. Nie ma żadnych problemów z zawracaniem i parkowaniem. Polecam dla kierowców którzy mają problem znalezienia odpowiedniego miejsca parkingowego w centrum miast i manewrów związanych z potrzebą kręcenia kółkiem dość często i dużo
Auto wygląda dosyć efektownie ale jak dla mnie (tj. 27 letniego mężczyzny) nie stanowi ono auta marzeń, zupełnie przeciętny samochód
Praca silnika jest fajna w tym samochodzie, lecz niektóre pozostałe podzespoły wołają o pomstę do nieba(głównie skrzynia biegów)
Masakra, skrzynia biegów w tym samochodzie to porażka konstruktorów. Biegi wchodzą ciężko a często bywa tak, iż jedynka i wsteczny nie chcą wchodzić wogóle i trzeba nieźle kombinować żeby udało się je wrzucić. Dla niektórych może sie to wydawać żadnym problemem ale ja nie lubie stać na zielonym świetle jako pierwszy samochód i blokować przejazd innym.
Przeciętny, ponieważ samochód jest bardzo zwrotny, ciężko jest wejść nim w poślizg dzięki napędowi 4x4 i to stanowi duży plus. Niestety zawieszenie jak na samochód powiedzmy\"terenowy\", jest kiepskie; po przejechanych ok 60000 km na różnych nawierzchniach(nie jeżdzony był wogóle w terenie, chodzi o dziury), zawieszenie było do wymiany. Analogia że to samochód terenowy, więc ma duże koła i niezniszczalne zawieszenie, niestety nie działa w suzuki grand vitara
Jest bardzo przyzwoicie, wysoka pozycja rzeczywiście gwarantuje dobrą widoczność szczególnie z przodu pojazdu. Boczne przednie szyby są sporych rozmiarów, więc też zasługują na duży plus. Tylnia szyba i boczne tylnie szybki mimo niewielkich rozmiarów zapewniają dość komfortową widoczność. Należy też pochwalić lusterka tj. boczne i wsteczne, które zapewniają doskonały widok sytuacji z tyłu pojazdu. Mogę powiedzieć iż martwy punkt jest tutaj praktycznie zerowy
To pojęcie każdy pojmuje innaczej, ponieważ każdy potrzebuje samochodów do różnych celów i samochód dla niektórych służy tylko do jazdy na zakupy, a dla innych jego funkcjonalność stanowi całą gamę od samochodu transportowego, przez rodzinny, aż do samochodu sportowego. Jak dla mnie jest on zadowalający mimo kilku celów jazdy tym pojazdem
Bez żadnych zastrzeżeń, wszystko pracuje tak jak powinno. W tym dziale konstruktorzy spisali się na medal
Z tymi parametrami bywa różnie; jeśli podróż tym samochodem odbywają dwie osoby można poczuć się jak w rasowej limuzynie. Problem pojawia się wtedy gdy przyjdzie nam zabrać ze sobą 3 pasażerów(piszę w roli kierowcy więc mam na myśli komplet 4 osób). Podczas gdy z przodu jest jeszcze na tyle miejsca aby odbyć wygodną podróż z tyłu może pojawić się już problem szczególnie dla osób o sporych gabarytach, głowny problem to pasażerowie powyżej 185 cm, może im być ciasno
Nie wiem co zawiniło w tym wypadku ale samochód jest poprostu bardzo źle wyciszony. Problem pojawia się np. podczas jazdy w mieście gdy chcemy posłuchać muzyki. Gdy się stoi muzyka robi się zbyt głośna a pojazd cihy, a przy jezdzie pojazd wydaje szumy i odgłosy o wysokim natężeniu dźwięku. Nie polecam tego samochodu jeśli ktoś rozpatruje ten aspekt jako dość istotny.
Zużycie bardzo duże od 10-12,5 w cyklu miejskim w trasie ok. 9-10 litrów przy prędkości 95-110 km/h. Koszty utrzymania nie są wysokie samochód nie potrzebuje wielu napraw co stanowi duży plus dla osób ceniących sobie bezawaryjność i długowieczność samochodu
Bez żadnych problemów po prawie 5 letniej eksploatacji i 95000 km na liczniku
Naprawa zawieszenia po jeździe głownie kobiety, która przykłada małe znaczenie do dziur w polskich drogach. Pozatym faktem brak usterek poważnych

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 106KM 78kW [l/100km]

11,6