Ocena kierowcy - Suzuki Grand Vitara II SUV 5d Facelifting 2012
18 tys. km
Okres użytkowania:
1 rok
Przeniesienie napędu
Do doskonałego trochę mu brakuje, szczególnie jeżeli chodzi o jakość wykończenia, twarde plastiki i średniej jakości tapicerka.
W komentarzach piszecie że zawieszenie twarde, ale takie ma być, jak w SUVach. Jeździełem i RAV4 i Qashkaiem i jest tak samo twarde.
Jedyny silnik z oferowanej gamy który pasuje do tego auta, daje radę chociaż jest trochę za głośny no i sporo pali. Ale samochody z napędem 4x4 (stałym) wszystkie palą podobnie.
Pojemność 2,4 i prawie 170KM, Czymś te koniki trzeba napoić.
Jak wyżej tylko dobrze. Potrafi się czasami zaciąć, ale jak jeździłem octavią I z silnikiem 1,6 było to samo też często się skrzynia zacinała szczególnie na niskim biegu. Dosyć elastyczny 4 i 5 bieg. Na trasie brakuje czasami 6tki.
Dobry napęd z reduktorem czego w dzisiejszych samochodach 4x4 trudno uświadczyć. Mi kilka razy pomógł wydostać się z ciężkiego terenu. Na twardej drodze z koleinami trzeba po prostu wolniej jechać.
Widoczność bardzo dobra duże lusterka mi wystarczają. Cofam z użyciem lusterek a nie oglądam się do tyłu i jest ok. A jka ktoś potrzebuje to może sobie domówić czujniki lub kamere.
Ogólnie dobrze, w środku dużo miejsca; poza bagażnikiem tu jest kiepsko (butla na LPG) ale to mój wybór zawsze mogę złożyć siedzenie albo podpiąć przyczepkę. Wszystkie przełączniki na swoim miejscu poza sterowaniem komputerem pokładowym archaiczne i trudno dostępne w trakcie jazdy, ale mi to nie przeszkadza.
Chłodzi i grzeje gdy trzeba :)
Tak jak wyżej pisałem w środku dużo miejsca. przydałaby się możliwość szybkiego wymontowania siedzeń z tylnej kanapy.
Z wyciszeniem jest przeciętnie mogłoby być lepiej, przy przepisowej jeździe do ok 110-120km/h jest ok . przy szybszej jeździe już robi się zdecydowanie za głośno
Jak na takie auto jest ok spalanie gazu średnio 12l/100km, przeglądy też znośnie ok 900zł w ASO (15tys). Jak przy osobówce
Po uwzględnieniu rabatów za taką cenę trudno kupić podobne auto z napędem 4x4. Jednak moim zdaniem powinno być tańsze o ok 10tys.
na razie nic się nie dzieje
na razie brak
- zużycie paliwa dla silnika 2.4 VVT 169KM 124kW