Ocena kierowcy - Suzuki Celerio

Silnik 1.0 68KM 50kW
Rok produkcji 2015
Okres użytkowania: 5 lat
Suzuki Celerio 1.0  68KM 50kW 2014-2019 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik oszczędny, części adekwatne do jakości i bezawaryjności silnika. Podstawą tego silnika max 10 tys i wymiana oleju filtrów itp. by ten silnik pochodził długo i niezawodnie. Jak na 3 cylindrowca brzmi dobrze.
Układ elektryczny : Radyjko, bloototh z telefonem i rozmowy na głośnomówiącym są spoko, działa niezawodnie.
Układ hamulcowy : Auto serwisowane w Bosch service, stwierdzono że tarcze nie pasują do mojego modelu auta bo wyszło ich aż 3 tak zostałem poinformowany, tarcze Bosch nie pasowały do jarzma... Straciłem parę stówek i kupiłem komplet przód Delphi, klocki po roku strasznie pylą nie polecam.
Bardzo udane auto tak jak Swift który również posiadam. Tylko i wyłącznie Suzuki auta wierne i niezawodne
Ekonomiczny i oszczędny.
Utworzenie wstecznego biegu na tzw. szóstym biegu jest złym wymysłem, zależy od traktowania skrzyni, podczas uruchamiania R potrafi pójść po zębatkach. Trzeba obchodzić się z nią delikatnie i nie trzymać ręki non stop na skrzyni i będzie ok.
Auto trzyma się pewnie na drodze, jak było by większe typu bus itp. Nie robią na nim wrażenia tiry jadące z naprzeciwka.
W swoim aucie wykonałem konserwację podwozia z powodu zaczynających się nalotów rdzy, z powodu soli w zimę... Zalecam innym posiadaczom auta również zabezpieczyć podwozie + nadkola. Progi wyjątkowo dobrze zabezpieczone przez producenta jak na małe autko .
Karoseria ładnie wyprofilowana, kwestia dostrzeżenia tych zagłębień i kształtowania blachy w elegancki wygląd.
Po włączeniu klimatyzacji, spadek mocy silnika z powodu małej pojemności ale idzie przeboleć, klimatyzacja to jednak luksus w lato.
Bezproblemowe auto dla rodziny z 4 osobami i jazdy po mieście i nie tylko.
Jedyny minus tego auta.
Bywają czasem problemy z dostępem części np linki sprzęgła w Inter cars. Szczegół
Adekwatna
Po 5 latach użytkowania żadnej poważnej awarii same części eksploatacyjne.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.0 68KM 50kW [l/100km]

4,6