: Awaria paska rozrządu nie zakończyła się katastrofą mimo że tego typu silniki nie mają zabezpieczeń przed tego typu zdarzeniami.
: rdzewieje belka pod silnikiem
Przeniesienie napędu
: mogą występować problemy ze skrzynią biegów w zależności od rocznika
Samochód sympatyczny i przyjemny. Kupowałem go zmyślą o przeznaczeniu rodzinnym i sprawdza się bardzo dobrze. Przestrzeń bagażowa + rylingi spokojnie wystarczają na zapakowanie się z rodzinką 4 osobową na wakacje. Mam nadzieję, że będzie ich coraz więcej w naszym kraju przez co z częściami będzie łatwiej.
Żadnych problemów z silnikiem, można mu zaufać. Trochę za mała moc ale w zupełności wystarczy na jazdę bez ekstrawagancji.
Dobra elastyczność biegów.
Ogólnie Baleno nie cieszy się dobrą opinią jeśli chodzi o skrzynie. Z tego co wiem są z nimi problemy chociaż w tym roczniku podobno już problem nie występuje. Z druiej strony patrząc na to ze kupiłem go z uszkodzoną skrzynią i jeżdżę ponad rok bez problemów to chyba można stwierdzić że nie jest najgorzej.
Dlatego tylko 3
Dobrze się trzyma drogi, miękki, cichy i przyjemny - nie mam zastrzeżeń.
Mimo że mam do wymiany tarcze i klocki (taki już kupiłem) bo tarcze są mocno zardzewiałe a klocki z tyłu biorą tylko na powierzchni 2 cm to na przeglądzie wszystko wyszło poprawnie. W praktyce też jest w porządku.
Bez zastrzeżeń
Plusy:
Płynna regulacja pracy wycieraczek
Blokada drzwi i okien
Elektryczne szyby i lusterka
Regulacja kąta świecenia świateł
Wspomaganie kierownicy
Użyteczne skrytki i kieszonki
Minusy:
Brak kontrolki rezerwy
Brak kontrolki włączenia świateł - wzamian podświetlenie zegarów
Lampka górna umieszczona centralnie w kabinie zamiast przy środkowym lusterku.
Brak podświetlenia suwaków ogrzewania i wentylacji
Nie mam zastrzeżeń
Bez większych zastrzeżeń. Tył trochę ciaśniejszy ale wystarczający, 3 osoby też się zmieszczą.
Trochę słabe wyciszenie silnika ale w końcu to diesel :-)
Do reszty nie mam żanych zastrzeżeń
Zużycie paliwa w sumie książkowe a na trasie nawet mniejsze jednak na ssaniu pali jak smok ale to chyba normalne.
Za te pieniądze, które wydałem na Baleno 1.9TD nie kupiłbym innego samochodu w tej klasie i takim wyposarzeniem. Samochód jest bardzo przyjemny i moim zdaniem mało awaryjny, mogą być natomiast problemy z cześciami.
Mój samochód nie jest nowy więc ma prawo coś w nim szwankować ale tak nie jest :-)
Samochód jest mało popularny więc są problemy z niektórymi częściami.
Daję ocenę 5 dwóch powodów:
pierwszy to taki że samochód sprawuje się dobrze i jest mało awaryjny
drugi - najważniejszy:
Poprzedni właściciel nie zmienił paska rozrządu albo zamontował słaby a ja po zakupie samochodu niestety go nie wymieniłem. W każdym razie doszło do uszkodzenia i przeskoku paska. Silnik nawet nie zgasł, odpalał jak był ciepły, dojechałem nim do warsztatu. Miałem szczeście bo nic się nie stało :-) a mogło być tragicznie.
Poza tym incydentem nic się nie wydarzyło
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TD 75KM 55kW