Przeniesienie napędu
: Symetrical AWD by Subaru - czy trzeba to tłumaczyć???
Samochód zakupiłem w salonie Subaru w Ansbach (Bayern) jaki 4latka, z przebiegiem 41tyś km. Użytkowałem go przez 2 lata w DE na dojazdy PL-DE. Od roku jeżdżę autem po Polsce. Obecnie ma niecałe 150tyś km.
Minusy:
nietrwały lakier, tylne łożyska szybko się zużywają, a opony ścierają, trzeszczy w środku, żeby wymienić żarówki, trzeba demontować zderzak.
Plusy:
Cała reszta!
Z tym samochodem absolutnie nic się nie dzieje. Trzeba uważać co prawda na tankowaną ropę (żaden pieprzyk, tylko shell). Wymieniam filtry i oleje co 10tyś km i auto ma moc, silnik ładnie chodzi, a uśmiech z ust nigdy nie schodzi.Zawsze, jak wysiadam z auta i gdzieś idę, to się za nim odwracam. Podobno to oznacza, że wybrało się odpowiedni samochód.
Gorąco polecam wszystkim, którzy wiedzą, jak dbać o auto!
147HP, 350Nm, prędkość max. 220km/h (zmierzona)
zdarza się, że nie wchodzą nieraz biegi. "Jedynka" jest bardzo krótko zestrojona
Poezja...
Zimą nie ma lepszego auta do jazdy. W Alpach utknąłem Q3 quattro w 10cm śniegu, w Zieleńcu XV radziło sobie wyśmienicie z ok.30cm
Piękny design, bardzo słabylakier. Brak oznak korozji po 8 latach
Mało miejsca, jeżeli jedzie się na wakacje w więcej niż 2 osoby. Mikroskopijna przestrzeń w bagażniku
ok do 90km/h. Powyżej głośny w... kosmos
Oleje i filtry ok 700-900pln (poza ASO). Opony średniej klasy ok 1600pln za komplet. Trzeba ściągać zderzak do żarówek, więc wymienia się komplet (plus nie tak częsty standard xenonów) - 700pln usługa. Bak 60l, na nim zrobię między 650 a 720km. Nigdy więcej niż 800km - bak kosztuje ok 240-250pln.
Są tańsze crossovery (np dacia :D ) ale i droższe (BMW x1, audi Q3).
"O Panie, nic tylko lać i jechać!"
Brak
- zużycie paliwa dla silnika 2.0D 147KM 108kW