Ocena kierowcy - Subaru Outback VI

Rok produkcji 2023
Subaru Outback VI 2.5i 169KM 124kW od 2021 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu
Układ hamulcowy : są słabe
Moja żona bardzo nie chciała OUTBACKA - bo to KOMBI i brzydko wygląda...mimo wszystko jak ojciec i mąż decyzja należała tylko do mnie, minął już miesiąc od momentu kiedy go po raz pierwszy zobaczyła i się nim przejechała i już zdążyła zmienić zdanie. Całokształt - auto niemal doskonałe JEŚLI jesteś głową rodziny, musisz upchać wózek, zakupy, komfortowo przemieścić się kilkaset kilometrów w 4-5 osób z pełnym bagażnikiem LUB jesteś samotnikiem który uwielbia wypady nad łono natury potrzebujesz auta które prawie wszędzie wjedzie, zabierzesz ze sobą swoje graty wędkarskie stolik, krzesło, i jeszcze rozłożysz fotele aby się w nim przespać. Jakbym określił OBK w trzech słowach ? MĘSKI PRAKTYCZNY WYGODNY TRZY NAJWIĘKSZE MINUSY: -PRZEDNIA I TYLNA KAMERA (W 2023 to jakiś dramat i żart jakość kalkulatora) -BRAK PRZEDNICH CZUJNIKÓ PARKOWANIA (Z TYŁY DALI Z PRZODU CHYBA ZAPOMNIELI ALE KAMERA JEST NO ALE KIEPSKA!) -BRAK DOŚWIETLANYCH ZAKRĘTÓW TRZY NAJWIĘKSZE PLUSY: -KOMFORT RESOROWANIA I POKONOWYANIA POLSKICH DRÓG -WYGODA PODRÓŻOWANIA NAWET W WIĘKSZEJ ILOŚCI MIEJSCA -BEZPIECZEŃSTWO (EYESIGHT CZYLI OKO SAURONA WSZYSTKO WIDZI I W CZAS NAM POMAGA)
Na AutoCentrum nie było możliwości wybrania silnika zza wielkiej wody, moim zdaniem to silnik najbardziej popsuł pierwsze wrażenie jazdy tym autem - 2.5 wolnossące + prawie 2 tony kloca = muł Oczywiście jak ktoś lubi jeździć spokojnie bez dynamiki to wystarczy. Mam wersję XT z USA z silnikiem 2.4Turbo 260km - w końcu jakoś jedzie, jednak 100km więcej niż w UE robi robotę. Silnik bokser - przy przyśpieszaniu trochę brzmi jak V6/R6 Cichy - naprawdę na postoju jest bardzo przyjemnie !
Od ostatnich lat wymawiane słowo CVT budziło we mnie obrzydzenie i brak poszanowania danego auta - nie ważne jakie było. W OBK zrobili to świetnie - nie jest to CVT jakie wszyscy znamy czyli wyyyyyyyyyyjee jak skuter do 200... Odczucia są takie że można odczuć zmianę biegów ale super płynną bez żadnych szarpnięć. Świetne - oczywiście nie jest jakaś super szybka jak ZF8HP czy jakieś DSG - po położeniu do końca od 0 musi chwilę pomyśleć zanim ruszy - ale w tym aucie pasuje.
Wiadomo mamy prześwit ponad 20cm, dużo opony bo jednak 18" i profil 60 rzadko się zdarza w dzisiejszych czasach - nie będzie to BMW ale ogólnie wszystko jest zrobione po to aby OBK jeździło się maksymalnie wygodnie. Dziury, krawężniki, leżące milicjanty, szuter - Outback do uwielbia. Nie przechyla się jakoś mocno jak klasyczny SUV raczej po prostu jak kombi w wyższym środkiem ciężkości - mi odpowiada.
Świeżynka 2023 - ciężko coś na razie powiedzieć ale daję 5
Bardzo dobra - duże przednie boczne szyby w drzwiach, stosunkowo cienkie słupki, ja mam jeszczę kamerę na dachu która oddaje obraz na żywo w lusterku wstecznym - genialna rzecz! Duże boczne lusterka.
Duży ekran prawie 12" - komputer na kołach Jest kilka fizczynych przycisków, na kierownicy jest wszystko czego potrzeba.
Mam wentylację przednich foteli - nie działa tak jak byśmy tego oczekiwali - słychać wentylator ale raczej delikatnie wieje w plecy niż faktycznie chłodzi. Ogólnie spoko że w ogóle jest bo w innych niższych wersjach tego nie ma.
No to tutaj Outback może dawać lekcje innym autom z tego segmentu - bagażnik duży w miarę foremny nie licząć bocznych nadkoli, z przodu jak i z tyłu śmiało w 5 osób - wiadomo ta 5 osoba po środku będzie miała gorzej ale się da w miarę podróżować - dla 4 bajka
Jest cicho
Moje 2.4t pali... wiadomo ale się z tym liczyłem chociaż miałem nadzieję na jakieś 2 l mniej obecnie pokazuje 12.3 deklaracja producenta 10.7
Dostajemy to czego oczekujemy - auto z segmentu Kombi - Wysokie jak SUV - prowadzenie jak limuzyna -z dużym bagażnikiem - komputerem na kołach. Warto ale najpierw się przejedźcie 2.5 i zastanówcie się czy nie warto sprowadzić 2.4turbo z USA :)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.5i 169KM 124kW [l/100km]

10,0