Ocena kierowcy - Subaru Outback III

Rok produkcji 2008
Okres użytkowania: 1 rok
Subaru Outback III 2.5 173KM 127kW 2005-2009 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Właśnie najgorsze jest to, że nic mnie w tym samochodzie nie zaskoczyło, a wydawałoby się, że Subaru...... Wiele osób popada tu w euforię doszukując się jakiegoś szczególnego charakteru tego auta no ale jesli wcześniej jeździło się Fiatem Uno albo Fordem Fiestą to nic dziwnego.
Nie widzę nic w tym aucie ani nadzwyczajnego, ani szczególnie złego. Ale czytaj dalej.
Nie widzę nic nadzwyczajnego w tym silniku. Wielu właścicieli tych samochodów popada w zachwyt nad tą jednostką. O ile można powiedzieć, że przyjemne jest jego brzmienie na niskich obrotach, tak w górnym zakresie obrotów jest on bardzo głośny. Mi osobiście wycie tego silnika na wysokich obrotach się nie podoba. Jeśli chodzi o elastyczność to bardzo średnia, takie 3+ ale może jest to związane z tym, że wcześniej jeździłem dieslem z turbiną. Myślę, że silniki o tej pojemności powinny być o wiele bardziej elastyczne.
Mam automat 4 stopniowy. Jak na tak starą konstrukcję przerzuca dość płynnie i w miarę szybko. Zdecydowanie za długie przełożenia. Skrzynia ta wymaga przyzwyczajenia. Ogólnie jest OK ale szału nie ma.
W sumie OK ale żeby aż tak mnie powalił na kolana jak tu niektórzy piszą to nie mogę powiedzieć. Tylna oś jakaś bardzo twarda. Przy szybkim pokonywaniu nierówności przeskakuje - dziwne uczucie. W każdym razie spodziewałem się po tym samochodzie czegoś lepszego.
Bardzo dobra. Płaska linia szyb i duże lusterka.
Wszystko wymaga przyzwyczajenia ale jest OK.
Ponieważ mam otwierany dach, klimatyzacje.... no to jak może być źle? Jest bardzo dobrze.
Z przodu OK, z tyłu bardzo przeciętnie w kierunku ciasnoty. Bagażnik wielki choć płytki.
Wycie silnika na wysokich obrotach to dla mnie jakaś katastrofa... Gdyby nie to byłoby bardzo dobrze. Przy dużych prędkościach dość głośno w środku - otwierany dach i bezramkowe szyby swoje robią.
Na razie nic nie naprawiałem więc trudno mi się wypowiadać w tej kwestii. Na pewno jeśli coś będę musiał w tym aucie zrobić to nie pojadę do ASO. Jeśli chodzi o benzynę to od 10 do 14 L Jeśli chodzi o LPG to od 11 do 16,5 L - gaz zakładałem sam, mam BRC IV
Powiem tak... Jeśli kupiłbym ten samochód nowy, prosto z salonu za cenę 160 tys to bym chyba krwawymi łzami płakał. Auto to nie jest warte tych pieniędzy. Ale ponieważ kupiłem używany, 4 letni, w idealnym stanie to jakoś jestem w stanie to auto zaakceptować. Niestety w moim odczuciu więcej w Subaru jest mitu wykreowanego jeszcze przez rajdy WRC. Jest to bardzo przeciętny samochód za nieprzeciętne pieniądze.
A to tu, a to tam lubi coś poskrzypieć. Czasami wnerwia jak nie wiem co:)
Do tej pory nic.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.5 173KM 127kW [l/100km]