Autem zrobiłem 150.000 km od momentu zakupu. Wymieniam olej (Castrol EFGE 5W30 FST - bardzo ważne żeby lać cały czas ten sam olej) i filtry co 15.000 km. Styl jazdy 95% mazurskie drogi lato - zima. Rewelacyjnie wyciąga z praktycznie każdego poślizgu. Pierwszy bieg jest mułowaty ale już przy dwójce, trójce auto porządnie przyspiesza. Spalanie na trasie przy ustawionym tempomacie 90 km/h to 6 l - 6,2 l jak na tak duże auto to rewelacja. Niesłychanie komfortowe. Trzeba koniecznie pamiętać że poziom oleju w tym silniku sprawdza się na ciepłym silniku a nie na zimnym!!!! Proszę mi wierzyć w aucie wymieniłem pompę wody, naciągacz paska, łożysko alternatora, łożysko z piastą w przednim prawym kole a no i zaraz jak go kupiłem miał lekki wyciek z miski olejowej (wymiana uszczelki) no i oczywiście klocki i tarcze (Ferodo). Mój kolega miał Forestera z tym silnikiem i z tego co wiem to też nie miał jakiś poważnych napraw. Jednym słowem jak dbasz tak masz. Zaznaczam też że nie serwisowałem auta w ASO. Trzeba pamiętać że to limuzyna w dieslu a nie WRX i trzeba się z nim grzecznie obchodzić :-).
Osobiście bardzo lubię pracę tego Boxera nawet na jałowym biegu.
Biegi wchodzą krótko i płynnie. Właściwie to je się wbija. Co 2.500 tyś obrotów zmiana biegu. Szusty bieg włączam przy 130 km/h
Rewelacja!!! Auto wchodzi w zakręty przy prędkości 90 km/h praktycznie beż hamowania
Nic nie trzeszczy, nic nie puka, stuka. Wszystko jest dobrze spasowane.
Bardzo dobra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pod każdym względem rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Latem bardzo szybko chłodzi a zimą nagrzewa się do temperatury 22 C w przeciągu 10-15 min
Mam 190 cm wzrostu i 130 kg, nie odczuwam dyskomfortu ani braku miejsca
Nie narzekam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Na dzień dzisiejszy to części są ogólnie dostępne i w bardzo rozsądnych cenach
No cóż dzięki negatywnym opiniom prawdopodobnie kierowców nie umiejących obchodzić się z tym autem, jego ceny spadły. Dziś można takie auto jak moje kupić za 17-20 tyś. Uważam że to są małe pieniądze za taki komfort i bezpieczeństwo
Podstawowe elementy, które zużywają się standardowo w każdym aucie
W moim przypadku auto nie miało poważnych operacji i oby jeszcze długo takim pozostało.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 D 150KM 110kW