Do wymienionych wad można się przyzwyczaić i je zaakceptować. Frajda, jaką się czerpie z jazdy tym samochodem (szczególnie na drogach błotnistych/szutrowych/zaśnieżonych) powoduje jednak, że się o minusach nie myśli.
Dobrze spisujący się bokser, jednak trochę za mało elastyczny. Jeśli chodzi o pozostałe aspekty - bez zastrzeżeń.
Przy nierozgrzanym czy rozgrzanym silniku biegi (szczególnie niskie) wchodzą z dość dużym oporem. Jest to pomimo wymiany oleju w skrzyni biegów na syntetyczny Texaco. Poza tym dziura pomiędzy 3 a 4 denerwująca mnie no i brak nadbiegu - jazda z zapiętą 5 powoduje szum w uszach na autostradzie - przydałoby się ograniczenie obrotów na niej. Jak sądzę jesto to wynikiem sportowego podejścia do tego elementu samochodu (przez projektantów).
Doskonale się trzyma drogi, super pokonuje zakręty. Przy 200km/h zachowuje się jak przyklejony do drogi. Zima - to po prostu poezja dla tego samochodu. Napęd 4x4 jest NIE DO POBICIA!
Do przodu i na boki bez zastrzeżeń. Gorzej z widocznością do tyłu, chociaż wynika to z długości nadwozia. Ogólnie daję 4,5 :-).
Tutaj powinna być -5. Powód - słabe podparcie kręgów lędźwiowych w fotelach. Poza tym nie mam zastrzeżeń - wszystko jest na swoim miejscu, widoczne i czytelne.
Słabe odparowywanie przedniej szyby po stronie kierowcy, przez źle ukształtowane nawiewy powietrza. Klimatyzator dobrze chłodzi w lecie, w zimie w miarę szybko się rozgrzewa. Regulacja bezproblemowa.
Brak zastrzeżeń.
Przeszkadza odgłos silnika przy wyżyszych prędkościach na autostradzie. Dla niektórych to zaleta (klang boksera), dla mnie troszkę chropowaty hałas. Poniżej 120km/h - bez zastrzeżeń.
Wiele rzeczy jest się w stanie samemu wykonać lub w znajomym warsztacie, za niewielkie pieniądze. Niestety jest to na tyle egzotyczna marka, że niektóre części dostępne są jedynie w firmowych warsztatach i tutaj ceny są adekwatne do emblematu firmy... Zużycie paliwa -maksymalne - 14,6l LPG przy jeździe ze stałą prędkością 160-170 km/h. Poniższe dane odnoszą się do LPG. Zużycie - w końcu to silnik 2,0l a i gablota ciężka...
Samochód jest w mojej opinii niezawodny. To, co wymieniałem miało prawo się zużyć po 11 latach eksploatacji. Pomimo takiego przebiegu jeżdżę na oleju syntetycznym i dolewam go na 10tys. ok. 0,5l. Silnik mruczy sobie grzecznie (choć warczy przy wyższych obrotach) i... kilometry się nakręcają. A kto nie jeździł autem z napędęm na cztery łapy, to powinien spróbować :-))).
Nie zanotowano uciążliwości w tym temacie.
Poważniejsze usterki są sygnalizowane. Zrobiłem nim już ponad 45 tys. km i była regenerowana przekładnia kierownicza (wycieki oleju w wyniku wytarcia listwy zębatej i uszczelniaczy) - koszt to 600zł za regenerację i 50 zł robocizny. Oprócz tego wymiana 3 łożysk kół (łożyska po 150-180zł/komplet) i normalnych materiałów eksploatacyjnych. Poza tym brak usterek (i oby tak było dalej!).
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 4WD 116KM 85kW