: Całokształt :) Mówi się,że nie ma samochodów idealnych... zgadzam się ... ale Foresterowi nie daleko do tego stwierdzenia. Pozdrawiam
Uważam , że przed zakupem nowego auta największym błędem jest sugerowanie się wyłącznie jego wyglądem (aczkolwiek Forek w wersji Sport jest całkiem ładny- po faceliftingu wnętrze również jest całkiem przywoite jak na auto typu SUV) - najważniejszym krokiem jest przetestowanie minimum kilku aut danego segmentu- ja z małżonka tak zrobiłem i jednogłośnie wybór padł na Forestera .Odrzuciliśmy Mazde cx-5,Honde CRV model 2015 i Nissana X-treil - głównie ze względu na gorsze wyciszenie i gorsze trzymanie na krętych górskich drogach . Testowym Subaru jeżdziliśmy przez 2 dni , była to wersja 2.0d ze skrzynia cvt lineatronic + która ma 7 wirtualnych biegów ,pracuje w 2 trybach = ECONOMICZNYM i przy wciśnięciu pedału gazu do ponad 60 procent SPORTOWYM .- dokładnie taką sama wersję kupiliśmy :)
POLECAM - samochochód przy spokojnej jeździe sprawia wrażenie auta z napędem elektrycznym
Cichy :) Nawet bardzo cichy :) Do tego biorąc pod uwagę ,ze jest to auto ze stałym napędem na cztery koła - ekonomiczny
Dobra dynamika nawet przy komplecie pasażerów i kilku torbach w bagażniku.
Przetestujecie wersję Linestrocic + ... Ja byłem bardzo pozytywnie zaskoczony podczas jazdy testowej a po przejechaniu ponad 10 tysięcy kilometrów powiem tak :) Jest Super !
Jest to samochód bardzo wysoki - ponad 1,70 cm a mimo to potrafi dużo na zakrętach- o dziwo przy prędkościach powyżej 80 km mam wrażenie ,ze trzyma się drogi jeszcze lepiej.
Ma to dla mnie duże znaczenie ponieważ mieszkam w górach i jazda tzw."łódką" czyli bujającym się na zakrętach samochodem była by bardzo męcząca ... nie polecam Nissana X-treil 2015 czy też Toyoty Rav 4.Honda crv nawet daje rdę.
Duze szyby w każdym kierunku a c za tym idzie bardzo dobra widoczność.Świetna kamera cofalnia- szerokokatna. Ogólnie- rodzina 2+2 jest bardzo zadowolona - zarówno z widoczności ,okna dachowego jak i komfortu jazdy , wyciszenia kabiny , siedzeń i ilości miejsca we wnętrzu. Trasa 1600 km - Polska płn.Niemcy ,potem prom do Szwecji i do Norwegii - wszyscy podróż znieśli bardzo dobrze :)
Dam najwyższą ocene bo naprawdę niczego nam w tym aucie nie brakuje . Czepiając się wspomnę tylko o braku podświetlenia w osłonach przeciwsłonecznych , czy też nawiewów w tylnej części kabiny.Wszystko jest na swoim miejscu jak i ma miejsce :) Duze brawa za świetny system dźwięku Harman-Kardon i nawigację .
Bardzo wydajna klima . W dniu pisania moich doznań związanych z posiadaniem Forka za oknem w miejscu mojego zamieszkania jest -5 ...od jakiegoś czasu skrobanko szybek-centru misteczka -brak garażu :( ... i miłe zaskoczenie. Samochód jak na diesla nagrzewa się dość szybko- prównując do Peugeota4008 który był moim poprzednim autem jest o niebo lepiej !
Rodzinka 2+2 ma dużo przestrzeni. Bagażnik duzy - mieścimy się bez najmniejszego problemu. Brawo za miejsce pod podłogą bagażnika na roletę .Jedn0 co troszkę irytuje to ... elektryczna klapa bagażnika...a raczej czs jej otwierania/zamykania...
Przy rozgrzanym silniku i spokojnej jeździe w samochodzie panuje cisza... Chyba najlepiej wyciszony SUV na rynku
Ogólnie auto ekonomiczne ale po zmiani kół na zimowe zużycie ropy wzrosło o ponad 2 litry ... to chyba dużo :) dziwne bo oponyto nowe marki Nokian...
Samochód warty swojej ceny .Daje dużo radości z jazdy,posiadania a najważniejsze - POCZUCIE BEZPIECZEŃSTWA !
Dopiero 10 tys.km. Do tej pory Rewelacja :)
- zużycie paliwa dla silnika 2.0D 147KM 108kW