Przeniesienie napędu
: Kupując Forestera zastanawiałem się jak będzie sprawować się skrzynia CVT, miałem oczywiście jazdę próbną, ale nigdy nie wiesz na pewno. Teraz mogę powiedzieć, że przyjaźń trwa.
: Może lakier mógłby być trwalszy/bardziej odporny na zadrapania?
To mój drugi Subaru Forester. Byłem zadowolony z poprzedniego (II generacja) a ten ... jest jeszcze lepszy ;-). Ładna stylistyka (ale to zawsze kwestia gustu), świetny silnik, napęd 4x4, świetna widoczność i dobra skrzynia biegów (przy zakupie tego obawiałem się najbardziej, ale po 4 latach mogę powiedzieć, że niepotrzebnie - jestem zadowolony, co nie oznacza, że wszytko niej lubię, ale coś za coś).
Silnik naprawdę bardzo dobry. Zużycie paliwa ... zależy od jazdy i warunków. Zdarzało mi się zobaczyć 7 litrów na 100 km, ale często też jest ponad 13.
Z silnikiem o mocy 240 KM daje radę. 3 bardzo różne tryby - każdy daje to co jest opisane w instrukcji. Ja w 95% używam trybu sportowego, czasami pobawię się super sportowym (jest frajda), inteligentny tylko wtedy gdy nagle okazuje się że w zbiorniku prawie zero a nie wiem gdzie jest najbliższa stacja paliw ;-)
Jak dla mnie super. Daje radę w terenie, daje radę na autostradzie. Na łukach wiadomo, ale to SUW ze stosunkowo wysokim środkiem ciężkości a do tego fotele, ale to już inna kategoria.
Mnie buda się podoba. Widoczność jest świetna.
Widoczność jest świetna, zarówno do przodu, z boki i do tyłu. Na parkingu dodatkowo bardzo dobrze sprawdza się kamera cofania.
Wszystko na swoim miejscu, ale nad fotelami to trzeba popracować. Ten kierowcy jest ok, ale pasażera to małe nieporozumienie, z tyłu może być.
Wszystko działa bez zarzutu, grzeje dość szybko, w zimie dodatkowo podgrzewane siedzenia. Szyba przednia ma przydatne podgrzewanie piór wycieraczek - szkoda, że nie całej szyby, ale to niestety nie Ford.
W środku dużo miejsca, zarówno z przodu jak i z tyłu. Synowie mają już po 180 cm wzrostu i jest ok również na wysokość ;-)
Wyciszenie jak na SUW-a bardzo dobre.
Tani w eksploatacji to on nie jest, ale poprzedni też nie był - zatem zakup w pełni świadomy. Trochę pali, przeglądy dość drogie, ale z drugiej samochody są mało awaryjne. Poprzedniego Forestera miałem 7 lat i na usterki wydałem ok 1 tyś zł, aktualnego mam 4 lata i nie wydałem jeszcze nic.
Jeśli wśród kryteriów wyboru auta jest silnik o mocy ponad 200 KM, napęd na 4 koła, nieco wyższy prześwit, tak aby wjechać w lekki teren ... to nie znalazłem niczego co miałoby lepszy stosunek ceny do jakości.
4 lata, ponad 50 tys. km i o kosztów
Nic
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 XT 240KM 177kW