Ocena kierowcy - Subaru Forester IV Terenowy

Paweł, 7 lat temu
Silnik 2.0 XT 240KM 177kW
Rok produkcji 2014
Subaru Forester IV Terenowy 2.0 XT 240KM 177kW 2013-2015 - Oceń swoje auto
Dałem 5 gwiazdek (doskonale), bo 4 (dobrze) to za mało. Właściwie powinno być 4,5 - bardzo dobrze :)
Silnik super! Niejednego "wyleczył" z chęci pościgania się...
Wymaga przyzwyczajenia i wyczucia. Wtedy jest ok.
Doskonały zwłaszcza na nasze marne, naprawiane "po polsku" drogi poniżej II kat. Po zjechaniu z asfaltu jest super, ale właśnie tego oczekiwałem. Do tego świetny napęd AWD - wybaczają sporo błędów, zwłaszcza w zimowych warunkach.
Komentarz zbyteczny - jak to zawsze u Forestera...
Nie wszystko jest intuicyjne, ale to często typowe dla "japończyków". Jeśli ktoś jest przyzwyczajony, nie ma większych problemów.
Bez zarzutu.
Jak na tę wielkość auta, nie można się przyczepić. Dodam do tego całkiem pojemną przestrzeń bagażową.
Tutaj jest sporo do poprawy - zbyt dużo dźwięków dochodzi z zewnątrz, szum powietrza nawet poniżej 100-tki, silnik też słychać za bardzo, mimo, że sam z siebie jest cichy. No i należy wspomnieć o dźwiękach wewnątrz - zbyt dużo elementów plastikowych wydaje odgłosy, których nie powinno być przy tak niskim przebiegu.
Trzeba się pogodzić z kosztami paliwa oraz z, moim zdaniem, zbyt wysokimi kosztami obsługi serwisowej. Do tej pory nie miałem potrzeby nic naprawiać ani wymieniać, więc nie znam cen części zamiennych.
Cenę, niestety kształtuje kurs euro. Jest przez to zbyt wysoka. Jeśli poprawić jakość wykonania wnętrza, ocena będzie wyższa.
W efekcie 3 tyg. postoju, wyładował się akumulator i po naładowaniu zawiesiła się karta SD. W serwisie usterkę naprawiono w ramach gwarancji.
Nie było i ... oby tak dalej :)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 XT 240KM 177kW [l/100km]

9,4