Ocena kierowcy - Subaru Forester IV Terenowy Facelifting
Przebieg:
64 tys. km
Okres użytkowania:
3 lata
: Wszystko, przed zakupem porównywałem z Innymi markami, tu jest prosto i stabilnie.
Oceniam 2.5 benzyna CVT, rewelacja, polecam. Moje I Subaru, ale kolejny automat, służbowy Passat 1.5 z DSG masakra.
Do miasta i do lasu, nad morze i w góry, pojemny dla 4 osób, dla rowerzystów polecam hak i platformę, ponieważ wysoko wkłada się rowery. Moja żona uwielbia go prowadzić, daję frajdę w użytkowaniu. Jest specyficzny, brzydki i ładny.
Cichy boxer, jak na swoje gabaryty pali umiarkowanie, bezawaryjny.
Mój pierwszy CVT, dobrze zestrojony z silnikiem 2.5, daje radę na trasie i mieście czy w wysokich górach. Wirtualne 6 biegów zmienia bardzo szybko, nie wyje jak DSG. Wymaga nauczenia się obsługi. Polecam
Moje auto jest z CVT więc napęd na dwie osie sterowany jest elektronicznie. Prowadzi się jak po szynach, lecz na lodowatej nawierzchni trzeba uważać bo lekko pływa.
W śniegu, piasku, na deszczu rewelacja
Duża, dobrze zaprojektowana, duży opór powietrza przy ponad 130 km/h
Wysoko, duże lusterka, system zajętego obok pasa, kamera jest ale mało przydatna.
Wszystko ok, intuicyjnie na swoim miejscu.
Wolno otwierająca się elektrycznie tylna klapa.
Brak bezpośredniego nawiewu na tył, poza tym chłodzi/grzeje szybko i wydajnie.
W upalne dni przy skórzanej tapicerce brakuje wentylowanych foteli.
Mało wygodny, bez regulacji wysokości fotel pasażera. Dużo miejsca z tyłu, regulacja kąta oparcia tylnego siedzenia.
do 130 km/h przyzwoicie
Wymiana oleju ( Millers 0W/20) z filtrami poza ASO ok 400 PLN, tarcze 300, klocki 130.
Droga dynamiczna wymiana oleju w CVT (ok 2500 z oryginalnym olejem) co 60-80 t.km. Ale coś za coś.
sprowadziłem po stłuczce z Kanady, oryginalne części dostępne i w umiarkowanej cenie.
Bezawaryjny, tylko tarcze, klocki ,filtry
Brak