Ocena kierowcy - Subaru Forester I

Silnik 2.0 125KM 92kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Subaru Forester I 2.0 125KM 92kW 1998-2002 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : No jejku, ten napęd to po prostu marzenie, mieszkam w górzystym regionie. Najpiękniejszy widok w zimie, sąsiedzi patrzą z okna jak Subaru jedzie pod górę i pcha śnieg do góry a ich Land Rovery, Passaty Syncro, Ople 4x4 itd. stają gdzieś na dole i marzną. Jestem tego zdania, inni nie wyciągają łańcuchów na koła, bo i tak wiedzą, że nie wyjadą nawet na łańcuchach, ja nie wyciągam łańcuchów, bo nie mam takiej potrzeby ;) To auto jeździ nawet w śniegu po dach!
Karoseria : najlepszym się zdarza, tylne nadkola to męka, pojawiły się pęcherzyki rdzy, ale jak je "zdrapałem" to pojawiła się zdrowa, pocynkowana blacha.
Może z wyglądu, szału nie ma, ale właściwości jezdne i możliwości autka, nadrabiają wygląd ;)
2.0 125KM - zero jakichkolwiek awarii, wiadomo, jak w każdym autku o silnik trzeba dbać, więc wymiana oleju co 10k, rozrządu etc. CO JEST WAŻNE, W SUBARU TYLKO PB!
Co prawda w Passacie była troszkę lepsza, ale jak "rozgrzejesz" olej w skrzyni, to jest naprawdę zadowalająco.
Hyh, co tu dużo mówić SYMETRICAL AWD, mówiąc krótko, teren i droga nie są nam straszne!
Wg mnie, widoczność jest super, wyżej siedzisz, więc dalej widzisz przed siebie, co do tylnej szyby, też jest OK.
Nie oszukujmy się Impreza to, to nie jest + aerodynamika szafy, ale mimo wszystko całkiem niezłe osiągi. Jadąc na Chorwację, praktycznie na budziku cały czas 170 przy 4,5 obr. więc wg mnie na SUV-a, całkiem nieźle.
Wszystko jest w należytym porządku, chłodzenie klimą, bardzo dobrze mimo, że manualna, co do ogrzewania, jeżeli masz w zimie ciepły silnik w środku masz cieplutko, jeżeli ktoś się tego czepia, że zaraz po odpaleniu auta nie ma ciepłego powietrza, to niech kupi sobie webasto.
Co prawda Passata miałem kombi i było naprawdę dużo miejsca, ale w Foresterku, komfortowo można podróżować w 5 osób + bagaże, siedzi się wysoko i wygodnie.
Mimo iż autko nie jest już młode, wyciszenie jest dosłownie idealne. Tak jak wyżej pisałem, przez Chorwację leciałem 170km/h i słyszałem tylko szum wiatru. Wiadoma sprawa, można go kręcić na 7tyś. ale ten dźwięk jest przyjemny - jak się jedzie bez żony. ;-)
No jak ktoś myśli, że to auto pali 5 litrów, to bez urazy, niech kupi sobie rower. U mnie spalanie jest następujące: PB: miasto: 12l/100, trasa: 9.8/100 zima i jazda bokiem 15/100, LPG: miasto 12, 13/100, trasa 9.9, 10/100 zima i jazda bokiem 16, 17/10 No ale, da się to wybaczyć ;)
Mówiąc szczerze, do auto się praktycznie nie dokłada kasy. Jest to naprawdę porządny Japończyk. Części już są praktycznie ogólnodostępne w kraju, więc problemu nie ma. Co do osób które jak słyszą słowo "SUBARU" to od razu: "o człowieku, chyba nie wiesz ile kosztuje utrzymanie tego auta!", to owszem kosztowało kupę kasy, może jakieś 10 lat temu, jak w Polsce jeździło się malczanami, poldkami etc. Teraz utrzymanie Subaraczka, nie sprawia dużych obciążeń dla naszych kieszeni.
Po prostu ich nie ma... :)
Jeżdżę nim już ponad 5 lat, nie miałem poważniejszej "usterki" niż wymiana zawieszenia, ale, że są to normalne części eksploatacyjne, więc jakoś mnie to szczególnie nie zmartwiło, a przyznam szczerze, lubię czasami dać w "kość" temu samochodzikowi :)

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 125KM 92kW [l/100km]

11,9