Ocena kierowcy - Subaru Forester I

Silnik 2.0 122KM 90kW
Rok produkcji 1997
Okres użytkowania: 1 rok
Subaru Forester I 2.0 122KM 90kW 1997-2000 - Oceń swoje auto
Auto ma niby 212000 km. ale to raczej niby, jak to mają auta sprowadzone... Kupiłem je rok temu i zrobiłem nim 30 tyś km. Oprócz koniecznych przeglądów - rozrząd, oleje, zawory nic nadzwyczajnego mnie nie spotkało.
Jeśli ktoś mówi, że bokser musi brać olej to się myli, z moim przebiegiem myślę, że realnie podchodzi pod 300kkm od wymiany do wymiany (10kkm) nie dolewam nic. schodzi z miarki z maxa do połowy między max a min. Trochę dodatkowo wycieka spod dekli mimo, że przy zaworach dane były nowe uszczelki.
Czasem coś zgrzytnie, ale myślę, że po wymianie oleju będzie lepiej. Sprzęgło w upalne dni czasem daje o sobie znać, ale to problem z wysprzęglikiem. Aczkolwiek trzeba obchodzić się ostrożnie.
To nie jest auto do offroad- u. Brak blokad mechanizmów spowodował, że kilka razu ugrzęzłem ale to był nawiany metrowy śnieg na polach. Poza tym auto jest podsterowne. Poza tym, oblatałem półtorej zimy na bridgestone h/t 684 (nie mam zimówek) i nie bylo problemow z żadnym podjazdem.
Dla mnie z przodu jest akuratnie. z tyłu nie jeżdżę więc nie interesuje mnie to zbytnio :-). Poza tym auto ani za miękkie ani za twarde. Ogr lsl już nie mam co prawda.
Środek jak z innej epoki, ale wszystko pod ręką. Poza tym tego modelu nie kupuje się z powodu piękna i elegancji.
Po nabiciu klimy jest extra. Ogrzewanie daje radę, przydało by się coś co spowoduje nieprzymarzanie wycieraczek.
Chyba wystarcza.
Było nawet za cicho. Więc zamontowałem nierownoodleglościowy kolektor i przelot. Teraz jest odpowiednio.
Nie ma co się oszukiwać, 8 lpg to nie pali. Ale nie jest źle biorąc pod uwagę stały napęd na cztery łapy i brak aerodynamiki. Poza tym koszty w serwisie części są niebotyczne. Ale jak nie musimy kupować reflektorów, czujników (800 zł czujnik prędkości) to reszta jest w zasięgu i kasy i możliwości nabycia w sklepach moto.
Jest oki, chciałem subaru - mam subaru - puki co mnie stać. Jeżdżę dużo więc mogłoby mniej palić ale co tam.
Leca łączniki - polskie drogie potrafią wykończyć zawieszenie. Po zmianie 2 kpl. org. dobrałem trwalesze od audi na tył i mondeo na przód. Narazie jest spokój.
Puki co brak. I niech tak zostanie.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 122KM 90kW [l/100km]

11,7