Calość prezentuje się nieźle. Auto może się podobać, wstawiłem orurowanie i od razu lepiej. W aucie czuje się że jest wielki, i bezpieczny. U mnie główne przeznaczenie to auto zimowe (3 w rodzinie) i do ciągnięcia przyczepki z końmi. Auto idealnie się sprawdza. Duże wewnątrz (zastępuje mi kombi- bo pozostałe to limuzyny).
Na silnik nie ma co narzekać. Ma wystarczającą moc, duży Nm robi dobrą robotę. Nie miałem problemów z mocą przy wyprzedzaniu... a do szybszej jazdy bo tu max 170, mam inne auto.
Automat spisuje się świetnie, ciężko wyłapać kiedy silnik zmienia biegi, i dość dobrze sobie radzi. No w sumie mogło być 1 bieg więcej, ale w tych latach chyba nie było to dostępne.
Auto bardzo wygodne, zawieszenie moim zdaniem bliżej do osobówki, idealnie zestrojone. Tylko wymiana czegokolwiek w zawieszeniu (wachacz) powoduje płacz... Układ 4x4 z nim jest najwięcej problemów, i rada dla przyszłych posiadaczy, takiego auta nie należy prowadzić do byle jakiego mechanika. Jest to prosta technologia, ale gdy ktoś nie ma wiedzy to zepsuje. Ja mimo że nie jestem mechanikiem, wszystkie naprawy wykonuję sam jako sympatyk. Naprawy tzn. poprawienie mechanika partacza...
z zewnątrz nie wygląda na tak duży jaki jest wewnątrz. Bardzo dużo miejsca, i bardzo wygodnie. Widoczność... zamontowałem kamerę cofania co ułatwia manewrowanie. Parkowanie na mieście jest średnie, i nie ma co liczyć że zmieści się w małą szczelinę. Auto jednak swoje rozmiary ma.
Wszystko w swoim miejscu, wymagają przyzwyczajenia niektóre przyciski- np. wycieraczki i spryskiwacz. Radość z jazdy autem wszystko nadrobi
Tutaj niestety przeciętnie, ale tak to jest w dużym aucie. Nagrzanie/ schłodzenie auta trochę trwa. Najlepiej nie liczyć na ogrzewanie auta i cieplej się ubrać : )
Odnośnie przestrzeni nie ma nic co zarzucić. Spory bagażnik, jak i sporo miejsca z przodu i z tyłu.
auto bardzo dobrze wyciszone, nic nie dochodzi z zewnątrz. Nawet opon nie słychać. Na lato mam H/T ki/ na zimę zimówki i tak samo nic nie słychać
jak na taką dużą budę i silnik, wynik na poziomie 9-10L trzeba uznać za dobre. trasa 140km/h to 9L, mieszana jazda ok 10. Dodam że auto mam na automacie co powoduje podwyższone zużycie.
Nie da rady nic lepszego znalejść. Należy uważać na "okazje" bo te kumulują koszty. Terenówkę kupuje się bardziej na stan auta i napędów. Jak coś będzie nie tak może podnieść koszty o grube tysiące.
Jak narazie wszystko lata, poza problemami z napędem przednim - naprawa po mechaniku partaczu zrobiona samemu i lata.
Brak poważnych usterek
- zużycie paliwa dla silnika 2.7 Xdi 165KM 121kW