Układ elektryczny
: czujniczki różnego typu i kalibru
: No mam pecha.
Auto bardzo lubię, bo ratuje mnie w zimę z różnych opresji. Daje sobie radę w terenie, choć na poważne eskapady - za niski, za długi i za słaby. Pozwala czuć się bezpiecznie, ale potrafi też porządnie zdenerwować.
Auto ma za malo mocy, polecam mocniejsze 2,9. Siła jest, nie ma problemu z wyciągnięciem busa z rowu (testowałem na ambulansie w zimę;) ). Silnik bardzo fajnie brzmi, mimo, iż to tylko pieciogarowy diesel. Zaznaczam, że to jest produkcja KOREAŃSKA na licencji merca, więc cieknie czasami olejem tu i ówdzie.
Dramat, krótkie przełożenia sprawiają, że osiągnięcie 120 km/h wiąże się z kosmicznym spalaniem, a i jej praca jest po prostu niepokojąca. W terenie za to, nie ma zbyt często potrzeby włączania reduktora.
Pancerny. Nieprecyzyjny, ale pancerny.
Duża powierzchnia szyb bardzo ułatwia manewrowanie, w przeciwieństwie do np. cheeroke, gdzie nie widać nic. Wielkie lustra niwelują martwe strefy.
Nic skomplikowanego w aucie nie ma, i wszystko jest tam gdzie być powinno, ale brakuje praktycznego podejścia twórców. Wkurza strasznie jakość wnętrza.
Klima chodzi dobrze, ogrzewanie sapie, jak astmatyk przez rurkę...
Miejsca jest na prawdę bardzo dużo. Do tego dochodzi bagażnik wielkości małej szopy podwórkowej.
No, najciszej nie jest... Widać wyraźnie, że Koreańczycy raczkowali wówczas w kwestii luksusu.
Na tle terenówek jest nieźle, części nie są drogie, a spalanie jak na ten segment jest do zaakceptowania. Nie ma tragedii.
Za niewielkie pieniądze mamy wielkie, nieźle wyposażone i wygodne auto. Czasem kapryśne, ale niezłe.
Zawsze jest coś. A to ogrzewanie zdechnie w środku zimy, a to immobilizer zdechnie, a to czujniki zaczną padać po kolei wszystkie...
Mam pecha do tego auta. Mimo regularnej obsługi, przeglądów itp, padła wakuopompa, podkładka z niej wyleciała do wewnątrz obudowy rozrządu, później na tryb od "smoka", wyrywając pompę olejową, wybijając dziurę w misce olejowej, łańcuch zgubił przez to naprężenie i zawory dostały "szota". Wymieniłem silnik. Obecnie borykam się z niewyjaśnionym stukaniem w rozrządzie (podejrzewamy szklanki). Auto stoi rozparcelowane. Pierwszy silnik zrobił 240 tyś. km, drugi miał zrobione 200 jak go wsadziłem, teraz ma 290.
- zużycie paliwa dla silnika 2.9 D 95KM 70kW