Ocena kierowcy - Smart Fortwo I Coupe

adrain@go2.pl, 16 lat temu
Silnik 0.8 CDI 41KM 30kW
Rok produkcji 2002
Smart Fortwo I Coupe 0.8 CDI 41KM 30kW 1998-2004 - Oceń swoje auto
Inne : Ilość miejsca w środku sprawia wrażenie jakbyśmy jechali dużym, niskim Vanem. Zaskakuje przyśpieszenie
Zawieszenie : pękła sprężyna
Nastęny też będzie Smart. Świetne auto dla dwóch osób. Poprzednie auto żony to Seicento, które okazało się totalną porażką (nawet bak zardzewiał)
Świetne przyśpieszenie ... oczywiście jak na diesla. Dość elastyczny i żywy silnik. Mógłby być trochę lepiej wyciszony, ale nie przeszkadza podczas jazdy
dość precyzyjna. Jak dla mnie zbyt wolno zmienia biegi. Zdecydowanie polecam automat z możliwością tiptronic. Sam tiptronic wymaga częstych zmian biegów (jest ich 6)
Auto świetnie trzyma się drogi nawet przy 140km/h. Nie lubi natomiast dziur i wyboi, ale które auto to lubi
Świetna widoczność do przodu i tyłu, parkowanie nie sprawia absolutnie kłopotu, ale najlepsza jest możliwość wciskania się pomiędzy auta stojące w korku... sama rozkosz
wszystko na swoim miejscu, ciekawie wyglądają zegary i obrotomierz, przednie halogeny umieszczone w dziwnym miejscu koło zapalniczki, obsługa tempomatu mało praktyczna, brak możliwości regulacji kierownicy...
podobno inni narzekają na słabą klimatyzację... ja nie odniosłem negatywnego wrażenia. Auto jest mocno oszklone więc szybko się nagrzewa, ale szybko też się chłodzi przy włączonej klimie.
No tutaj to jest prawdziwa bajka. Na codzień jeżdżę Oplem Vectra kombi i na fotelu kierowcy i pasażera z przodu mam zdecydowanie mniej miejsca niż w smarcie... bagażnik w zupełności wystarcza na dwie osoby. Brakuje regulowanej kierownicy
nie jest źle ale mogłoby byc lepiej. Podczas jazdy w mieście wcale nie przeszkadza. Natomiast na autostradzie powyżej 120 robi się wietrznie... szumi
jak jeździ żona auto pali 3.1 jak jeżdżę ja pali 3.8. poniżej 3.0 nie udało się jeszcze zejść
Cena auta dość wygurowana, choć auto trzyma się dość mocno w cenie. Utrata wartości zdecydowanie mniejsza jak w Seicento czy Pandzie.
Odpukać nic się nie zepsuło . Poprzedni właściciel wymienił sprężynę przednią - pękła. Podobno trzeba uważać na turbinę , intercooler, i wymieniać olej w skrzyni biegów , wówczas autko okaże się całkowicie bezawaryjne. Podobno mniej zawodne niż benzynowe.
Poprzednik wymienił sprężynę w przednim zawieszeniu. Mnie od niecałego roku nic się nie stało ... odpukać...

On - zużycie paliwa dla silnika 0.8 CDI 41KM 30kW [l/100km]

3,4