Ocena kierowcy - Skoda Yeti Minivan

Mieszczuch, 11 lat temu
Silnik 1.4 TSI 122KM 90kW
Rok produkcji 2012
Skoda Yeti Minivan 1.4 TSI 122KM 90kW 2010-2013 - Oceń swoje auto
Silnik : Zaskoczyły pozytywnie mnie w szczególności dwa elementy: - świetny silnik (elastyczny, silny, ciągnący od dołu) - twarde, wręcz sportowo zestrojeone zawieszenie, dzięki któremu pokonywanie krętych górskich serpętyn tym wysokim (169) autem to prawdziwa przyjemność.
Inne : brak możliwości przesuwania wzdłuż środkowego tylnego fotela oraz zbyt delikatnie otwierające się schowki w tylnej części podłokietnika Jumbo box.
do Yeti przesiadłem się ze znacznei większego auta, ale nie jestem rozczarowany. Nie wiem jak będzie dalej, ale jestem pozytynie nastawiony. Na dziś szczerze mogę napisać: JESTEM BARDZO ZADOWOLONY, POLECAM SKODĘ YETI 1.4 TSI Z CZYSTYM SUMIENIEM.
Wiele osób mnie straszyło tym motorem, a on działa pięknie. Bardzo zadowolony jestem.
6 biegów, i tyle, zapominam o niej więc wychodzi na to że działa bardzo dobrze.
Jak na swoją wysokość 169 Yeti na drodze (szczególnie górskiej krętej) zachowuje się jak przyklejony do drogi, może to też zasługa seryjnych opon 225/50R17.
Kształt to nie tylko plusy związane z ergonomią ale również widocznością, w każdym kierunku bez problemu.
Wszystko jest tam gdzie być powinno, po niemiecku poukładane, wybrane głosy podpowiadają że trochę za klasycznie, ale mi klasyka bardzo pasuje, za to nie pasują mi kokpity \"lotnicze\" jakie serwują teraz fordy czy hyundai... ale to kwestia gustu. W Yeti jest czytelnie, piękne tubowe zegary orkaszone srebrnymi elementami, spójne kolorystycznie podświetlenie, generalnie bardzo estetycznie.
wentylator działa bardzo intensywie, nawet na pierwszym biegu wentylator jest bardzo sprawny o najwyższym nie wspominam (max siła), ogrzewanie jest sprawne, ale miałem auta które szybciej się nagrzewały, dlatego ocena 4.
dla kierowcy i pasażera z przodu przestrzeni jest dla każdego pod dostatkiem, regulacja fotela zaskakująca (zasiadł kolega o wzroście 1,98, wyregulował fotel i z zaskoczeniem wysiadł, nie spodziewał się tego). Gorzej jest z tyłu, tam miejsca nie brakuje ale kanapa Superba to nie jest.
Jazda miejska lub pozamiejska z rozsądnymi prędkościami = świetny komfort, cisza w kabinie, na światłach kilka razy pasażer mówił mi \"chyba zgasł ci silnik\", podczas dynamicznego przyspieszania silnik gra ładną melodię. Na autostradzie przy prędkościach >160 nie oszukujmy się aerodynamika auta robi swoje i już nie jest tak cicho, ale zupełnie przyzwoicie.
Ten motor jest jak Skoda, kompromis. Wystarczająco dynamiczny do spokojnego wyprzedzania czy zostawienia większości na światłach, świetnie ciągnie szczególnie od dołu w przedziale 1500 w górę moc jest w pełni dostępna więc elastyczność świetna. Zużycie paliwa to również kompromis \"i take care of you, you take care of me\" czyli jazda delikatna odpłaca się ekonomicznością, ostre traktowanie gazem odpłaca się elastycznością i energią, ale turbo żyje turbo pije... Gratulacje dla VW za motor
Yeti to mistrz tej kategorii, mistrz jakość/cena.
Póki co świetnie, oby tak dalej
Póki co świetnie, oby tak dalej