Rozmiar dopasowany do moich potrzeb, wymiary zewnętrzne idealne, ekonomiczny silnik, niskie koszty eksploatacji, wygodna pozycja za kierownicą, bardzo dobra pozycja za kierownicą
W sumie bardzo ok. Co prawda moc nie jest porażająca, ale w sumie wystarczająca, a nie jestem maniakalnym fanem mocy i prędkości (swoją drogą, skad u większości kierowców ten kult mocy i prędkości? Z kompleksów???)
Skrzynia pracuje bdb choć czasem lekkie odczucie nieprecyzyjności pojawia się z 5 na 6 (bo próbuje wejść 4). Poza tym ok.
Mięsiście (tzn sztywno ale bez przesady), precyzyjnie, dobrze tłumi sygnały dochodzące z nierównego podłoża, nawet w mieście (szyny tramwajowe, skrzyżowania itp)
Wysoko, przestronnie, dobra widoczność we wszystkie strony. Auto jest zwarte, krótkie, wysokie - bdb
Tu nic nie mam do dodania - w końcu to koncern VW więc ergonomia bez zarzutu. Wszystko przemyślane, sprawdzone, zrobione przez inżynierów a nie amatorów z łapanki.
Przyznam szczerze, że walka z zaparowaną przednią szybą ostatnio miała miejsce wiele lat temu. A Yeti o tym nie zapomniał - czasem pojawia się irytujące zaparowanie po bokach czołowej szyby.
Dla mnie istotne jest aby wnętrze było akurat - nie lubię wozić niepotrzebnej blachy w zadużym samochodzie. A tu dla mnie i rodziny jest akurat tyle ile potrzebujemy.
Jest ok, powyżej oczekiwań. Nie słychać szumu kół ani wiatru, komora silnika jak na taką cenę, wyciszona dosonale.
Zużycie paliwa zupełnie w normie, koszt przegladu jeszcze przede mną (2 mies), ale nie spodziewam się szoku.
KOnkurencja jest w zbliżonej cenie (nissan quashqai), ale z przedpotopowym silnikiem 1,6 117 km. Różne cuda typu opel mokka wychodzi drożej
Na razie nie wiem - auto jest nowe, natomiast kupiłem sprawdzoną markę i sprawdzoną konstrukcję, świadomie wybrałem silnik więc powinno być ok.
j.w. - nie kupiłem diesla ani 1,4 tsi (od tego raczej nalezy trzymać się z dala) więc nie spodziewam się kłopotów.
- zużycie paliwa dla silnika 1.2 TSI 105KM 77kW