Ocena kierowcy - Skoda Superb III Liftback

Ananiasz, 7 lat temu
Silnik 1.8 TSI 180KM 132kW
Rok produkcji 2016
Skoda Superb III Liftback 1.8 TSI 180KM 132kW 2015-2018 - Oceń swoje auto
Karoseria : Według mnie pięknie wygląda szczególnie przez LEDy z zewnątrz i ambiente w środku, i nie musisz mrugać na autostradzie bo sami ci robią miejsce.
Świetne wielkie Auto. Bardzo bogate możliwości wyposażenia dodatkowego które sprawiają że masz poczucie luksusu.
Silnik cichutki, przy Start-stop przyjemniej jest wziąć benzynę. Więcej pali niż myślałem, ponieważ w Rapidach TSI 1.2 ma rewelacyjne spalanie. Tutaj to jednak ciężko. Jak to benzyna bardzo czuły na ciężkość nogi, poprzednio miałem diesla, tam nie było zbytniej różnicy pomiędzy stylami jazdy. Ale mocy w sumie wystarcza. Wybór tego silnika z automatem to błąd bo DSG 7 bieg obsługuje tylko do 250 Nm a silnik ma 320 Nm, także jest osłabiony sztucznie. Ogólnie przy normalnej jeździe w niczym nie przeszkadza, ale dynamika jest inna niż przy turbodieslach. Nie ma tej elastyczności.
Nie bierz DSG do tego silnika bo tracisz 70 Nm i tego mi brakuje czasem przy wyprzedzaniu. Jednak z drugiej strony cieszę się że mam rewelacyjną 7-biegową skrzynię. Na początku po przesiadce z manuala nie lubiłem jej, ale teraz już doceniam.
Bardzo dobrze, choć zawieszenie mogło by być wygodniejsze/lepsze. W odróżnieniu od innych opinii nie polecam ACC, ja tam dużej różnicy nie widzę między Comfort a Normal. Sport to inna sprawa utwardza rewelacyjnie ale ten tryb tylko po to włączam żeby się lansować przed kumplami.
Jak na rozmiary i klasę auta to jest typowo. Bez zastrzeżeń, kamera i czyjniki to konieczność.
Bardzo wygodnie, choć nowy Kodiaq ma lepsze siedzenia. Wszystko jest tam gdzie ma być, mi brakuje jedynie schowka nad radiem.
Bez zastrzeżeń, bardzo szybko się gdzeje silnik.
Największy atut tego auta to gigantyczna przestrzeń dla pasażerów. Wielki bagaznik z wieszakami. Z tyłu super wygodnie i ze sprytnimi rozwiazaniami jak uchwyt na tablet itp.
Jest ok, jak chcesz lepiej kup sobie Audi za 80 tyś więcej.
Dużo pali i to nie jest wina DSG.
Bardzo dobra, ciężko o tak duże auto w tej cenie. Mam masę różnych zabawek w środku.
Za wcześnie, nic się nie wydarzyło.
Brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 TSI 180KM 132kW [l/100km]