czeka sie na auto 4-5 miesiecy ale warto czekac! Auto piekne, ledy piekne. Kupilem wersje ambition z gwarancja na 4 lata i kilkoma dodatkami.
Jesli chodzi o moment obrotowy to jak powiedzial tesciu(volvo v40 diesel 115 km) d..y nie urywa, ale zle nie jest. Wydaje mi sie ze 1.9 tdi 110 km z 235 NM momentu troche bardziej wyrywal. Natomiast dluuuugosc przyspieszania na jednym biegu jest piekna, nie to co w dieslu. I mojego poczciwego tdika wymija bez problemu. Wiem ze auto powinno sie troszke dotrzec ale nie umialem sie powstrzymac i na pustej autostradzie na chwile bujnalem go do 210 km/h, bez problemu na 6. Szybciej sie balem. System wylaczania silnika na luzie jest dziwny, ale nie wplywa negatywnie na ruszanie.
manualna, w porownaniu do seata dlugi lewarek do zmiany biegow.
Nie mam adaptacyjnego zawieszenia. Jest lepiej niz myslalem, w salonie mowili ze standardowe zawieszenie jest bardziej w strone komfortu, wiec balem sie ze takim dlugim autem bedzie bujac jak statkiem, ale jest dosyc sztywne i jestem bardzo zadowolony. Dziury wybiera perfekcyjnie, ale nie mam porownania do niczego lepszego.
Widocznosc lepsza niz w toledo 2, siedzi sie dosc wysoko ale komfortowo. Plus za czujniki parkowania, ktore rysuja linie z przewidywana trajektoria parkowania. Polecam lusterka fotochromatyczne, fajnie przyciemniaja oslepiajace swiatla. Swiadla bixenonowe w poronaniu do halogenow swieca niesamowicie! Wreszcie widze co sie dzieje na drodze!
W godzine opanowalem systemy multimedialne, polaczenie z telefonem. W samochodzie przez blututh mozna uruchomic muzyke ze smartfona na glosnikach samochodowych! Szkoda ze nie da sie zmienic koloru podswietlania zegarow tak jak w renault talisman. Nie podobaja mi sie drzwi od wewnatrz. Te trzymania na lokcie pod szyba sa takie toporne od siekiery. W mondeo to lepiej wygladalo.
Jest wiosna, nie wiem jeszcze. Ale furga dobrze.
Ogromne auto, ogromna przestrzen. Mam 190 cm wzrostu, jest super. Bagaznik super zagospodarowany
W porownaniu do toledo, diesla... no tak nie mozna tego porownywac. Dla mnie jest cichutenko. Jak ktos sie przesiada z merca pewnie bedzie mial wiecej do powiedzenia.
Jezdze codziennie 180 km na trasie: 20% miasto, 10% ekspresowka, 70% autostrada. W miescie spalanie miedzy 6-7 l, na ekspresowce 6-7(predkosc przelotowa 120/130), na autostradzie(tempomat na 150) spalanie waha sie miedzy 6-12 na szostym biegu w zaleznosci od pohylenia, srednio na autostradzie 7,5 l/100. Generalnie raz mi sie udalo przejechac ta trase optymalnie bez szalenst ze srednim spalaniem 6,9. JAk mnie ktos naciska i na chwile ze musze przyspieszyc albo zwalniac przed tirami i przyspieszac to srednie spalanie mam 7,5-8.
Srednia z tygodnia uzytkowania wynosi 7,5. Ale zastrzegam ze 60 % mojej trasy to predkosc 150 km/h na tempomacie. Czy jest dobrze? Zle nie jest ale 1.9 tdi bral 6,9 l/100km przy takiej jezdzie majac tylko 5 biegow. Wiem ze to diesel ale to 15 lat rozwoju silnikow.
103 tys z jakimis dodatkami po rabacie, wydaje mi sie ze nie ma na rynku lepszego hatchbecka w tej cenie. Wybieralem miedzy kilkoma samochodami tej klasy, do finalu przeszlo mondeo i superb ze wzgledu na hatchback i nowe konstrukcje. Superb wypunktowala mondeo zaletami i tak juz zostalo. Wydaje mi sie ze stos jakosc do cena jest bardzo pozytywny.
napisze jak cos bedzie
napisze jak cos bedzie