Ocena kierowcy - Skoda Superb III Kombi Facelifting

Bakakaj, 3 miesiące temu
Silnik 2.0 TSI 280KM 206kW
Rok produkcji 2024
Skoda Superb III Kombi Facelifting 2.0 TSI 280KM 206kW od 2020 - Oceń swoje auto
Gdyby wersja L&K miała obniżone zawieszenie jak w wersji Sport, to dałbym maksa. Na jeździe próbnej, wersję 280 konną mieli w wersji Sport, a z cennika nie wynikało, że zawieszenie DCC dla wersji sport ma krótsze o 15 mm sprężyny. Chociaż i tak pewnie bym wybrał L&K ze względu na wentylację foteli.
Po Passacie z genialnym dieslem 2.0 biturbo 240 KM (zmienionym na 300 KM / 550 Nm) szukałem czegoś co miałoby podobny potencjał. Reakcja na pedał gazu wolniejsza, ale tam było dodatkowe, mniejsze turbo, doładowujące przy niskich obrotach. Biedy nie ma, ale do dobrego człowiek się przyzwyczaił. Za to lepiej przyśpiesza przy wyższych prędkościach.
Spore opóźnienie w reakcji. Będzie trzeba przeprogramować. Na stałe jeżdżę w ustawieniu sport.
Na stałe jeżdżę w ustawieniu sport. Nastawy normal uznaję za komfortowe. Wersja ze skróconymi sprężynami bardziej mi odpowiadała.
Bardziej mi się podobał niż zapowiadana 5-ta generacja. Moim zdaniem, zgrabnie opakowane przestronne wnętrze.
Wszyscy wiedzą jak jest!
Trochę zbyt duże szumy dobiegające od opon. Za to wyciszenie silnika poprawne.
Po Passacie pierwszą przymiarkę zrobiłem do Arteona, ale za ten sam silnik i dokładnie to samo wyposażenie wyszło 30% drożej (70 tyś. PLN). Oczywiście Arteon bardziej mi się podobał, ale przy tej samej technice 10-20 tyś byłoby ok, ale nie 70 tys.
Oby tak dalej, bo przebieg niewielki.
Po przejechaniu około 5 tys. km konieczna była korekta zbieżności kół. Objaw - delikatnie obrócona kierownica przy jeździe na wprost.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TSI 280KM 206kW [l/100km]

9,2