Ocena kierowcy - Skoda Superb III Kombi Facelifting
Przebieg:
3 tys. km
Okres użytkowania:
1 rok
: Komfort lepszy niż się spodziewałem - dużo lepszy.
Bardzo dobre value for money.
Bardzo pozytywnie zaskakuje dynamika i zużycie paliwa. Rozczarowuje dźwięk silnika. Nie jest głośny, ale ma dźwięk nieprzyjemny dźwięk - bardzo zbliżony do diesla. Szczególnie słychać to przy przyspieszaniu. Dźwięk jest dość cichy ale taki "twardy/szorstki". Przy stałej prędkości silnika zupełnie nie słychać.
DSG to moje rozczarowanie. W latach 2012/13 jeździłem Seatem z DSG i wówczas byłem tym zachwycony. Teraz nie wiem czy te automaty się popsuły czy moje oczekiwania wzrosły. Na biegach 1 i 2 szarpie. Do tego utrzymuje absurdalnie niskie obroty - już przy 50 km/h wrzuca 6, a przy 70 km/h to już 7. Większość wad mija w trybie sport.
Bardzo komfortowe auto. Przesiadłem się z Octavii ale sporo jeździłem też obecną wersją Mondeo. Superb sprawia pod względem komfortu auta o klasę wyższego niż jest.
To Skoda - szału nie ma, ale wszystko poprawnie.
Bardzo dobra widoczność we wszystkich kierunkach, co nie jest oczywiste w nowoczesnych autach.
Jak ktoś zna auta z grupy VAG to czuje się jak u siebie. To wręcz powoduje wrażenie, że mało jest ustawień auta. A prawda jest taka, że jest ich dużo tylko obsługa łatwa. Na duży plus zaliczam głębokie i funkcjonalne schowki. Do mankamentów zaliczam dość wysoko zamontowany fotel kierowcy. Wyżej niż w Octavii. Dla mnie to wada, ale z drugiej strony poprawia widoczność.
Super ogrzewanie. Szybko się nagrzewa i robi się ciepło. Klimy jeszcze nie było okazji testować. Wentylacja skuteczna, bez zastrzeżeń.
To Superb, co tu komentować. Wszędzie b. dużo miejsca. Czasem wręcz absurdalnie dużo. Np. kieszenie boczne w bagażniku są tak duże, że ciężko w nich znaleźć rzeczy, które tam wrzuciliśmy.
Bardzo, bardzo cicho. Jedynie silni ma nieprzyjemny dźwięk - cichy, ale nieprzyjemny. To zwraca uwagę także pasażerów.
Mogę tylko powiedzieć o zużyciu paliwa - jest super! Jeszcze nigdy zużycie nie przekroczyło mi 10l. Mam obecnie 3 tys. km przebiegu i średnie zużycie 7,5 km. Jazda głównie autostradowa ale przy poszanowaniu limitów prędności. Trasa 70%, miasto (Warszawa) 30%.
Rewelacja.
Przy odbiorze auta w salonie okazało się, że jest pęknięta szyba. To jednak nie wina auta.
Za mały przebieg aby coś komentować.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TSI 190KM 140kW