Ocena kierowcy - Skoda Superb II Sedan

Silnik 2.0 TDI CR DPF 170KM 125kW
Rok produkcji 2010
Okres użytkowania: 5 lat
Skoda Superb II Sedan 2.0 TDI CR DPF 170KM 125kW 2008-2013 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik -dynamiczny i oszczędny, ale także cała reszta za taką cenę.
Zawieszenie : ząbkowanie tylnych opon po 30'000km
Inne : brak
Inne : brak
Jeżdżę non-stop już ponad 25lat, jeździłem różnymi markami (M190D też), ale Superb zaskoczył mnie totalnie. Za cały okres eksploatacji, spalona jedna żarówka i wymiana czujnika temp. w klimie.
jest dynamiczny - szczególnie na 3biegu i oszczędny śr. zuż. na 5000km 5,6l!, na autostradzie przy 140- 5,5l, przy 160 - 6,3l.
porównując z drugim autem Tiguan 4x4 automat, ta skrzynia jest nieco bardziej zajmująca, ale o niebo lepsza - precyzja wybierania biegów, sprzęgło - niż w peugeocie lub Merc.190D
jest twardszy niż w innych, ale b.stabilny - czujesz się pewnie nawet przy gwałtownych manewrach na dużej prędkości (pow.120).
Pochylenie przedniej szyby powoduje, że czasami muszę "zaglądać" jakie światło się świeci. Światła rewelacyjne - mijania bi-ksenony zupełnie wystarczają, a przy drogowych czuję się jak w dzień!
Mam wyposażenie Comfort + kila innych gadżetów, więc wszystko jest wygodne, w zasięgu ręki i wzroku
Przód bez zarzutu, ale z tyłu bywa, że pasażerowie narzekają, że za gorąco. W zimie włączają podgrzewaną kanapę.
Trudno o lepiej, na pewno nie w Audi A5.
Tu jest sporo do poprawy. Wyciszenie silnika jest OK, ale przy dużych prędkościach wiatr + ząbkownie opon są zbyt dokuczliwe.
Mój Peugeot 207() kosztuje mnie więcej niż Superb - mam tu na myśli koszty przeglądów i serwisu(!).
Z powodzenie można jakość tego auta porównać z A6, a cena?
czujnik temperatury klimy + żarówka tab. rej. tył.
ŻADNEJ za 5 i pół lat.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI CR DPF 170KM 125kW [l/100km]