Znakomite auto, za dosłownie ułamek ceny jakie należy zapłacić za inna markę i znaczek. Poprzednio jeździłem tylko Volvo - ostatnio S80 poprzedniej generacji. Lepiej wyposażony Superb jaki kupiłem wersja Platinum kosztuje o 150 000 mniej, aniżeli S80 który chciałem kupić - wersja Summum(!!) - trakcja, osiągi i ilość miejsca we wnętrzu lepsze niż w S80 - czegóż chcieć więcej?
Jak na zaledwie 2 litry, to ten silnik jest naprawdę świetny - elastyczny, ciągnie od niskiej prędkości i świetnie współpracuje ze skrzynią DSG.
Najlepsza skrzynia z którą jeździłem. Warto przejechać się na jeździe próbnej i porównać z innymi.
Tutaj spodziewałem się nieco lepszego zachowania, ale nie żebym narzekał - trzyma się lepiej niż moje poprzednie auto (S80), ale po prostu oczekiwałem od nowej konstrukcji nieco więcej.
Słupki przeszkadzają, zwłaszcza jak stanie się na skrzyżowaniu i obserwuje się auta nadjeżdżające z prawej strony nie jest łatwo.
Skoda tutaj naprawdę się popisała - wszystko na swoim miejscu, łatwo dostępne i miłe w obsłudze. Cat Vision świetnie sprawdza się w nocy i wieczorami.
Jak na okres letni wszystko bardzo sprawnie działa, nie mam żadnych powodów do narzekań, nie wystawiam wyższej oceny, bo nie miałem okazji ocenić jak będzie się zachowywać ogrzewanie w zimie.
Tutaj pokazuje swoje oblicze :) ŻADEN, ale to absolutnie ŻADEN samochód w tej klasie nie ma tyle miejsca - jeśli ktoś nie siedział na tyle, to nie wie ile to auto oferuje - tutaj naprawdę koszykarze mogą swobodnie i bez uszczerbku dla swojego komfortu podróżować bez zmęczenia - rewelacja.
Jak na 2 litrowy diesel, to bardzo dobrze. Auto jest pod tym względem dopracowane - ciche mruczenie, również przy większych prędkościach.
Skrzynia DSG, więc spalanie wyższe aniżeli w manualnej skrzyni, ale nie jest źle. Bez szaleństw spokojnie w mieście wychodzi spalanie katalogowe, czyli poniżej 8 litrów/100 km. Przy dynamicznej jeździe połknął 9,5 litra, ale wykorzystywałem niemal pełne osiągi silnika.
Jeśli ktoś się zastanawia nad choćby VW, Audi, Mercedesem, Volvo - polecam odrzucić stereotypy i odbyć jazdę próbną tym autem. Nie jeździ się znaczkiem, lecz samochodem. Ja cieszę się, że kupiłem to auto - mam w kieszeni więcej w znakomitej jakości, za o wiele mniej.
Nie mam nic do zarzucenia, auto nowe więc wszystko jak na razie odpukać działa idealnie.
Brak.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI CR DPF 170KM 125kW