Ocena kierowcy - Skoda Superb II Sedan

Silnik 1.8 TSI 160KM 118kW
Rok produkcji 2009
Okres użytkowania: 1 rok
Skoda Superb II Sedan 1.8 TSI 160KM 118kW 2008-2013 - Oceń swoje auto
Inne : Płynna i elastyczna jazda, przestrzeń wewnatrz,wyciszenie wnetrza bagażnik wielkości i system jego otwierania.
Silnik : niew wiem czy to ustetrka ale gwizd turbiny przy schodzeniu z obrotów
Inne : skrzynia DSG 7słychać metaliczne dżwięki pochodzące ze skrzyni biegów 3-4 bieg 1500obr/min
Przed zakupem SUPERB\'a miałem jeszcze opcję zakupu MONDEO ale wybrałem SUPERB\'a i nie załuję. Komfort jazdy wyciszennie wnetrza , bagaznik wielkośc oraz otwieranie rewelacja , mógłby jeszcze równiez zamykać się za przycisnieciem przycisku na kluczyku:)
Silnik cichy,elastyczny,zrywny można liczyć na szybkie przyspieszenie kiedy sytuacja na drodze tego wymaga, jedyna uwaga przy schodzeniu z obrotów słyszalny gwizd turbiny( nie wiem może taka uroda tych turbin) ogólne wrażenie pozytywne Spalanie oleju około 0,5 l na 3-4 tys km ( lekki zaskoczenie ponieważ w poprzednim samochodzie w Lagunie wymiana co 30 tys i nic nie dolewałem)
DSG 7 bardzo dobrze dobiera biegi , płynne zmiany,ale zobserwowałem , że przy jeździe po nierównej powierzchni bruk lub innych nierównościach na 3-4 biegu przy około 1500 obr/min, słychać metaliczne dżwięki pochodzące ze skrzyni biegów. Dzwięki ustępują po przyspieszeniu i jeździe powyżej 2000 obr/min.(zmiana oprogramowania skrzyni nie pomogła)metaliczny dźwiek słyszalny w warunkach opisanych powyżej słyszalny tylko przy otwarym oknie kierowcy.( a może sie czepiam)
Superb dobrze trzyma sie drogi jest zwinny, dobrze sie prowadzi.
Słupki przód ograniczaja widoczność, trzeba się przyzwyczaić żeby sie gdzieś nie nadziać:), ale obecnie nowoczesne auta mają dość szerokie słupki mając na względzie bezpieczeństwo.
Ergonomia znakomita,podświetlenia wnetrza ,bardzo dobra mozliwść dopasowania fotela ,w standardzie podgrzewane przednie fotele w zimie super, podłokietnik kierowcy wysuwany ułatwia prowadzenie na trasie, Bardzo prosta obsługa tempomatu.
Wentylacja i ogrzewanie zimą i latem znakomite , cicha praca wentylatorów,nadmuch na tył ze słupków polepsza temperaturę w całej kabinie, nie trzeba mocniej grzać przodu żeby pasażerowie na tylnej kanapie mieli taki sam komfort podróży.
Wyjatkowa !!! szczególnie dla pasażerów na tylnej kanapie.
Wyciszenie dobre ,tapicerka nie trzeszczy, ale niestety kiedy do podłokietnika włozy sie np. klucze i dotykaja bocznej scianki to przy jeździe na nierównościach słychac uderzanie o plastik schowka. Ale ogónie OK
Spalanie na bardzo przyzwoitym poziomie , np autostarda w Niemczech na dystansie 2000 km przy elastycznej jeździe bez zbednego ostrego przyspieszania śr. predkości około 145 km/godz spalanie 7,4 l
Przyzwoita , szczególnie wersja cięzarowa 5 miejscowa i w moim przypadku 22 tysiace tańsza - 86 tysiecy brutto.
Ogólnie OK, ale jak wspomianiałem powyżej dwie usterki: skrzynia biegów - metaliczne stuki oraz gwizd turbiny to są mam nadzieje tylko drobiazgi. Na razie się tym nie przejmuję mam jeszcze 4 lata gwarancji ( opcjonalnie dokupiłem dodatkowo 3 lata). mam nadzieję że jak bedzie miało się coś stać ze skrzynią czy turbiną to w czasie trwania gwarancji.
Nie miałeem zadnych powaznych usterek.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 TSI 160KM 118kW [l/100km]

8,5