Ocena kierowcy - Skoda Superb II Kombi

Rok produkcji 2010
Skoda Superb II Kombi 2.0 TDI CR DPF 170KM 125kW 2010-2013 - Oceń swoje auto
Silnik : Jazda to sama przyjemność
Jestem więcej niż zadowolony
Silnik pracuje bardzo ładnie, dużo przyjemniej niż poprzednie zasilane pompo wtryskiwaczami. Choć uważam, że silnik montowany do S-MAXA pracuje bardziej aksamitnie. Ale jeżeli chodzi o dynamikę to się można mocno zdziwić in plus. Auto ciągnie jak dzikie. Najbardziej odczuwalnie po 150/godz. Wtedy innym brakuje tchu, a on nie ma litości.
Biegi wchodzą leciutko, szczególnie przy redukcji na niskich biegach, co jest ważne gdy się chce nagle mocno przyspieszyć z niskich prędkości
Może się go wciąż uczę, ale na zakrętach przy dynamicznej jeździe trochę mi ucieka na zewnątrz. Za to komfort super. Mam możliwość porównania z markami premium i proszę mi wierzyć, że Superb nie ma się czego wstydzić, a nawet może być dumny
Tu niestety jak dla mnie słabo, i tylko przez szczegół. Nie gabaryty auta, bo te są OK, tylko lewy słupek. Muszę mocno na niego zwracać uwagę bo, już nie raz ktoś mi się za niego schował.
Mam 185 cm wzrostu, jak dla mnie wszystko w zasięgu ręki. Jest to moje pierwsze auto koncernu VW i wszystko włącza się \"inaczej\" niż dotychczas. Mimo to po paru godzinach jazdy czułem się jak w \"swoim\".
Auto mam od miesiąca i jak na razie z uwagi na porę roku często osuszam szyby i wentylacja robi to bardzo szybko.
To jest element przez pryzmat którego kupowałem auto. Skoda nie ma tu konkurentów, chyba, że w klasie premium, albo van.
Z pozycji kierowcy bardzo dobrze, z tyły przy wyższych prędkościach słychać szum wiatru. Będę chciał to zgłosić na przeglądzie.
Jestem mocno zdziwiony, że tak dynamiczne auto potrafi tak mało spalić, doskonały kompromis pomiędzy mocą, dynamiką i spalaniem.
VW PASSAT z porównywalnym wyposażeniem kosztuje 165 tyś. \"Jeżeli nie widzisz różnicy to po co przepłacać\"
Auto mam od miesiąca i 6 tyś km. Na razie wszystko OK.
J/W

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI CR DPF 170KM 125kW [l/100km]