Ocena kierowcy - Skoda Superb I

michupychu, 12 lat temu
Silnik 1.9 TDI PD 131KM 96kW
Rok produkcji 2004
Skoda Superb I 1.9 TDI PD 131KM 96kW 2001-2008 - Oceń swoje auto
Bardzo fajny samochód. Duży, elegancki, dobrze wyposażony, z niezawiodnym i dynamicznym silnikiem. Jak znajdziesz zadbany egzemplarz, a to nie problem, możesz je mieć za nie wielkie pieniądze.
Silnik już w wersji podstawowej nieżle się zbiera. Ale warto wydać ok. 1000-1200 na chiptuning. Po tym zabiegu jak nie ma potrzeby jeżdzi i pali bez zmian, ale wystarczy szybciej i głębiej wcisnąć, wtedy to prawdziwa rakieta. Elastyczność na 4 i 5 biegu wystarczająca do bezstresewego wyprzedzania.
Wszystkie biegi wchodzą idealnie.
To limuzyna, więc całkiem komfortowo. Koła 16-tki pomagają w łagodniejszym wybieraniu nierówności.
Jak dla limyzyny OK. Mam czujniki parkowania, ale i bez nich nie ma tragedi.
Wszystko na swojm miejscu.
Climatronik. Bez zarzutów.
Tu rekordzista w swojej klasie i przedziale cenowym. Między innym dlatego go kupiłem. Osoby z tyłu spokojne zakładają nogę na nogę i jeszcze jest luz.
Niektórzy tu piszą, że głośno. To niech przejadą się dieslami fabią albo octavią z tego rocznika. Superb jest super wyciszony.
Pomino chipa spalanie nie wzrosło, a nawet delikatnie spadło. W trasie nie przekracza 7,0 przy dynamicznej jeżdzie. W mieście 8,5 z klimą. Ceny części bardzo przyzwoite.
Niektórzy boją sie dużych samochodów. Że niby dużo palą i są drogie w naprawach. Superb obala ten mit. Naprawdę do póki sam się otym nie przekonałem, nie wierzyłem. Ale tak jest.
Niedawno padły ksenony. Po za tym nic.
Przy 170 tyś. wymieniłem pierwszy raz sprzęgło. Ale to nie usterka tylko konieczność eksploatacyjna.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI PD 131KM 96kW [l/100km]

6,7