Ocena kierowcy - Skoda Roomster Mikrovan

Karoseria : Ilość miejsca dla pasażerów z tył (za wyjątkiem środkowego fotela
Inne : Klimatyzacja - 2 awarie
Karoseria : Nie doklejony wyłącznik oświetlenia wew. schowka obok pasażera
Inne : Odpadnięcie osłony osi tylnej wycieraczki
To jest silnik bardzo dobry na autostradę, ale góry są równiez jego żywiołem. W mieście b.dobrze sobie radzi (tylko że moim zdaniem celem zakupu diesla nie są wyścigi drogowe). Chciałbym się odnieść do dwóch/trzech opini poprzedzających moją opinię: moim zdaniem zaostały napisane przez tą samą osobę.
Bez zarzutu
Auto stabilne co pewnie uzyskano dzięki stosunkowo niskiemu profilowi opon. Mimo tego że jest dużo wyższe nie Renault Megan Kombi np. przy prędkości 180km auto jest stabilniejsze, a w normalnej jeździe szosowej prowadzi się podobnie.
Lepiej gdyby górna krawędź przedniej szyby była wyżej. Do tył dzięki czujnikom cofania mimo szerokich słupków - remis.
Niestety mam już drugą awarię klimatyzacji, na szczęście jeszcze przed upłwem gwaracji, ale co będzie dalej?
Idealny kompromis minimalizacji rozmiarów zewnętrznych i wewnętrznej dużej ilości miejsca dla 4 pasażerów, dużego bagażnika. Przez dwa lata nie znalazłem takiego kompromisu u komnkurencji.
Do 110 km/h jest ok. 130 km może być 150 dość głośno
Najwięcej tak naprawdę zależy od stylu jazdu, ale nie tylko, ma znaczenie jakość paliwa, umiejętności jazdy. Ja przejechałem ok 600 000 km. Nie ma problemu aby osiągnąć spalanie poniżej 5l. pod warunkiem nie przekraczania 90 - 100 km/h (zależy oczywiście od płynności ruchu na drodze) oraz czy w miastach nie stoimi w korkach na każdym skrzyżowaniu. Moja opinia jest oparta na codziennym dojeżdżaniu do pracy na odległość 50 km do centrum Łodzi.
W tej chwili jest dużo korzystaniejsza niż w 2007 roku.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 105KM 77kW [l/100km]

4,7