Ocena kierowcy - Skoda Roomster Mikrovan

Adam Figurski, 17 lat temu
Silnik 1.4 TDI 70KM 51kW
Rok produkcji 2006
Skoda Roomster Mikrovan 1.4 TDI 70KM 51kW 2006-2010 - Oceń swoje auto
Jeśli umiejętnie operować biegami, to auto jest zaskakująco dynamiczne, przy stosunkowo niskim spalaniu. Jedynie przy większych prędkościach (szybkie wyprzedzanie w trasie) brak mu mocy. Jako trzycylindrowy turbodiesel, silnik wibruje i bez przerwy głośno terkocze, ale mi się to nawet podoba - przypomina mi starą amerykańską V8-kę, którą kiedyś jeździłem ;)
Jest super, tylko w trasie brakuje jeszcze jednego biegu.
Dla mnie bomba! Co prawda przyzwyczajony jestem do tylnego napędu, ale jazda Roomsterem sprawia mnóstwo radości, dając jednocześnie poczucie bezpieczeństwa - auto świetnie słucha się kierowcy!
Generalnie doskonała, z jednym tylko wyjątkiem - górna krawędź przedniej szyby jest tak nisko i daleko przed kierowcą, że kompletnie nie widać, kiedy w sygnalizacji zmienia się światło na zielone ;) Acha, całe szczęście że wszystkie egzemplarze mają z tyłu czujniki parkowania - bez nich nie byłoby za wesoło...
Trudno się do czegośp rzyczepić
W zimę oraz gdy do samochodu wsiądzie kilka osób w przemokniętych od deszczu ubraniach, z tyłu dość mocno parują szyby i wentylacja nie bardzo sobie z tym radzi. Na plus - baaardzo szybkie nagrzewanie wnętrza zimą.
Nawet więcej niż doskonale!
Niektórym może przeszkadzać ciągły terkot silnika.
Bardzo dobrze!

On - zużycie paliwa dla silnika 1.4 TDI 70KM 51kW [l/100km]